Konferens om ekonomisk demokrati och ekologisk ekonomi

I lördags lämnade tre VSF-medlemmar Stockholm för ett soligt Uppsala. Målet var en konferens arrangerad av Ung Vänster, ABF, och Vänsterpartiet Uppsala med fokus på demokrati och ekologisk ekonomi.

Under dagen fick åhörarna lyssna till flera föreläsninga på nämnda tema. Per-Erik Persson talade om ockupationen av keramikfabriken FaSinPat i Argentina 2001, vars arbetare idag äger fabriken tillsammans. I år, tio år efter ockupationen, mobiliserar de för att beslutet om epropriering ska verkställas. Genom sitt exempel från Sydamerika lyftes frågan om vad vi i Sverige kan lära oss av de argentinska arbetarnas kamp.

Thorsten Laxvik talade om att från grunden bygga ett nytt demokratiskt näringsliv via kooperativa företag. Han berättade bland annat med exempel från sitt nuvarande arbete i ett jorbrukskooperativ om vikten av att gemensamt bygga upp ett nytt, demokratiskt näringsliv.

 Tillsamman med de andra inbjudna talarna utgjorde de ovan nämnda exemplen inspirerande och konstruktiva inlägg med fokus på en del av politiken där borgerligheten på tok för ofta tillåtits hålla i taktpinnen.

/Jimmy

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Lämna en kommentar