Fri kurslitteratur handlar om ekonomi inte teknik

Det har kommit frågor och kommentarer kring VSF:s krav i kårvalet om fri digitaliserad kurslitteratur och jag vill klargöra ett par grejer. Som ett socialistiskt förbund utgår vi i VSF från principen att studier ska vara en rättighet för alla. Därför är det viktigt för oss att synliggöra och diskutera de hinder som finns i dagens samhälle som gör att alla inte har möjlighet att studera på lika villkor. En central del i detta är de ekonomiska förutsättningarna. Varje år Sveriges förenade studentkårer gjort sin studentbudget har de konstaterat att studiemedlets nivå i förhållande till levnadsomkostnaderna gör att studenter går back varje månad. Senast statistiska centralbyrån gjorde en undersökning om studenters ekonomiska situation kunde de konstatera att bara hälften köper sin kurslitteratur resten anser sig inte ha råd. Parallellt med vår kamp för höjda studiemedel driver vi därför frågan om fri kurslitteratur.

Så när vi i VSF pratar om fri digitaliserad kurslitteratur är det inte ordet ”digitaliserad” en ska fokusera på utan det viktiga i sammanhanget är ”fri”. Att vi säger digitaliserad handlar om att synliggöra att dagens teknik gör fri kurslitteratur till ett realistiskt och genomförbart krav. Det mesta av kurslitteraturen skrivs trots allt av universitetsanställda som ett resultat av den forskning de bedriver. Genom att universitetet betalar lön till de anställda har de redan fått betalt för produktionen av litteraturen, ställningstagandet om fri digitaliserad kurslitteratur handlar om att lösa distributionen. En annan viktig aspekt är att ta ställning för att den forskning som producerats av universitetets anställda precis som om det vore ett privat företag ska tillhöra universitetet och därmed samhället och inte den enskilde.

Om jag då avslutningsvis ska gå in på frågan digitalt vs fysisk bok så ser inte vi i VSF någon motsättning. Det viktigaste för oss är att alla har möjlighet att studera och har fri tillgång till kurslitteraturen oavsett om den är digital eller en fysisk bok på biblioteket. Att se till att det finns fler exemplar av böckerna i universitetets bokaffärer löser liksom inte det grundläggande problemet, att hälften av alla studenter inte har råd med litteraturen.

Elin Melander

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s