Alla val är politiska val

Med anledning av kårvalet som just nu äger rum vid Stockholms universitet.

Borgerlig Opposition lovar kårkaffe för 5 kronor. Vad de ämnar banta ner eller sälja ut för att överhuvudtaget kunna finansiera denna utopiska reform förblir höjt i dunkel, men en sak är säker: de kommer att utgå ifrån sin ideologi när de tar det beslutet, och alla andra beslut, oavsett vilka ”opolitiska” frågor som Borgerlig Opposition och de andra partierna driver.

För visst, många av frågorna som de olika partierna driver är helt oförargliga och omöjliga att vara emot: fler böcker i biblioteket, ett större utbud av sommarkurser, att kåren ska synar mer, och så vidare. Det kan vara lätt att tro att de ideologiska skiljelinjerna egentligen inte finns i kårpolitiken, och att det helt enkelt handlar om ett antal organisationer som driver frågor om fler mikrovågsugnar hit eller mer cykelställ dit. Sådana förslag ska såklart inte förringas, lokala frågor är viktiga och vi i VSF Stockholm driver också många högst konkreta förslag som inte är rikspolitiska . Men ändå: det finns inga opolitiska val.

Det går att ignorera höger-vänsterskalan, men det går inte att ställa sig utanför den. I en tid när regeringen nyligen försökt privatisera universitetet, när bostadsbristen för studenter är värre än någonsin, när utländska studenter drabbats av (och svenska studenter hotas av) studieavgifter, och när ojämställdheten och könsdiskrimineringen på universitetet fortfarande är oacceptabelt påtaglig; då spelar det faktiskt roll vilken politisk färg de som representerar studenterna har.

VSF ämnar vara en tydlig politisk motkraft till ovanstående problem, både på en lokal och konkret nivå, men också på en rikspolitisk och opinionsbildnande nivå. Även om vi inte direkt har jättemycket positiva saker att säga om Borgerlig Opposition eller Moderata Studenter så uppskattar vi att de är tydliga med sin ideologi, trots de populistiska frågorna de driver.

Studentpartiet däremot sjunger på en annan visa. De menar att politiska frågor som rör högre utbildning ska avgöras i riksdagen och inte i kårvalet. Det är synd att de så gravt har missförstått hur högskolan är intimt sammanflätad med övriga samhället, och faktiskt också hur parlamentarism fungerar överhuvudtaget.

För varje reform som röstas igenom i riksdagen, för varje litet beslut, så har det funnits människor i civilsamhället som drivit frågan i åratal. Som anordnat demonstrationer, opinionsbildat, organiserat och till slut lyckats skapa en medvetenhet om frågan som nått våra beslutsfattare. Studentkåren har här en enorm potential att agera påtryckande och underlätta riksdagsbeslut som förbättrar studenters livssituation.

Historiskt så har studentkårerna varit en viktig pådrivande kraft, både i lokala politiska frågor som har med universiteten att göra, men också i större frågor som rör hela samhället. Att göra kåren ”opolitisk” skulle vara ett oerhört misstag och en stor otjänst mot alla de studenter vi representerar. De behöver en politisk röst i samhällsdebatten som vågar påtala de problem studenter upplever i sin vardag, inte en organisation som tyst och snällt ser på medan våra beslutsfattare avgör studenters framtid. Rösta politiskt i kårvalet, och rösta vänster såklart.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s