Rösta på Vänsterns studentförbund i kårvalet på Stockholms universitet!

Den här veckan är det kårval på Stockholms universitet. Medlemmar i Stockholms universitets studentkår kan rösta direkt på karvalet.net/sus

Klassaspekten får aldrig glömmas när man pratar om högre utbildning, vilket det tyvärr ofta gör. Detta är oacceptabelt då högre utbildning verkligen är en fråga om just klass. Människor som har minst en högutbildad förälder studerar i högre grad vidare på universitet än folk utan. Och väl på universitet så är det höga lån och dyr kurslitteratur som väntar en. Men det slutar inte efter ens examen är tagen, när en väl har fått den så väntar höga lån som det tar årtionden att betala av. I och med att Sverige ska ha gratis utbildning är detta inte acceptabelt. För att få en högre utbildning som är rättvis för alla måste förändringar göras!

Efter årsskiftet så höjdes visserligen den totala summan som studenter får varje månad, men det var lånet som höjdes, inte bidraget. Detta kanske hjälper studenter under studietiden men i längden stjälper det mer än vad det hjälper eftersom studieskulderna växer det medför i sin tur att tiden det tar för lånen att avbetalas blir längre. Detta kan en ju tycka är självklart, och regeringen med socialdemokraterna (som säger att de är ett arbetarparti) i spetsen hjälper bara till att segregera urvalet av studenter till universiteten. Det är bidraget som ska höjas, inte lånet!

De höga kostnaderna på kurslitteratur är också ett slag mot studenter. Universiteten förväntar sig att studenterna ska köpa dyr kurslitteratur till alla sina kurser, kurslitteratur som kan kosta upp mot tusen kronor, om inte mer. Forskning som bedrivs på universitet och som sedan används i undervisning säljs till olika förlag, som i sin tur säljer dessa till studenter för höga priser. Istället för detta borde all forskning som bedrivs på universiteten finnas tillgängligt gratis via internet och inte bekostas av studenter.

Ett annat stort problem för studenter är att hitta ett säkert ställe att bo under sin studietid. Idag är det tyvärr mänga studenter som blir tvingade hyra osäkra andrahandare då bostadsbristen för studenter (och även för ickestudenter) är hög på flera av landets stora studieorter. Bostadsköerna är långa och när en väl får tag i en lägenhet är hyrorna oftast höga. Detta försvårar för flera att flytta till en universitetsstad och där med möjligheten att studera program eller kurser som inte finns på hemorten, eller att alls studera vidare. Därför borde hyresrätter med låg hyra byggas, inte dyra bostadsrätter.

Men en kan inte enbart snöa in sig på klass. På universiteten ser vi hur majoriteten av alla högre poster innehas av män. Att ha en patriarkal norm gynnar ingen utan skapar bara ett vridet perspektiv på utbildningen. Vad som behövs är ett universitet fritt från en patriarkal norm, oavsett vilka nivåer denna norm genomsyrar. Denna norm är något vi hela tiden måst bekämpa och då behövs mer genus i utbildningen. Genusaspekt borde vara ett obligatoriskt inslag i alla universitetskurser samt att kvinnor ska kvoteras in på högre poster inom den högre utbildningen! Ett annat inslag som bortprioriteras är HBTQ-aspekten. Att många kurser helt exkluderar HBTQ-personer är inte acceptabelt. Att genus och HBTQ-aspekter glöms bort medför att sjukhuspersonal, poliser, lärare och andra yrkesgrupper inte har den kunskap som behövs.

Även antirasism måste lyftas i kåren och där har Vänsterns studentförbund gjort ett bra jobb. Vi har aktivt jobbat mot att Sverigedemokraterna sak få sprida propaganda på Stockholms universitet och att dessa ska hållas utanför studentkåren! Ett annat exempel är univleaks.net, som VSF Malmö startat. Där kan studenter dela med sig av olika typer av rasism som de har upplevt på universiteten, vare sig det kommer från universitetsanställda eller andra studenter. Men detta räcker inte. Kåren måste hela tiden ta kamp mot rasism och motverka den hur den än tar form! En kan in bara prata fint om hur dåligt det är utan kåren måste reagera!

Därför vill vi i VSF Stockholm:

  • Att genus och HBTQ ska genomsyra alla kurser på universitetet
  • Att kvinnor ska kvoteras in på högre poster inom den högre utbildningen 
  • Att rasism på universitetet ständigt måste motarbetas , så att rasistiska och nazistiska organisationer aldrig får ett fotfäste på Stockholms universitetet!
  • Att studiebidraget, inte studielånet, ska höjas
  • Att bostadsbristen ska byggas bort, bygg hyresrätter och studentlägenheter med låg hyra!
  • Att kurslitteraturen på sikt ska vara fri och att all forskning som görs på universitetet ska finnas tillgängligt gratis via nätet!

Glöm inte att rösta på VSF i kårvalet på Stockholms Universitetet 4-8 maj! Medlemmar i Stockholms universitets studentkår kan rösta direkt på karvalet.net/sus

Marcus Wallbing Löfgren

 

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s