1 maj med VSF Stockholm, 2015

7

VSF Stockholm gick traditionsenligt med i Vänsterpartiets 1 maj-tåg. Om du sorgligt nog missade hela festligheten så kan du här läsa talet vi höll och se lite bilder. Bilderna är tagna av Samuel Scherman och talet hölls av Erik Blohmé.

Vänsterns studentförbund är ju en del av det som brukar kallas studentrörelsen. Studentrörelsen ägnar sig inte bara åt att springa runt i hemska overaller och snickra ihop svårbegripliga teorier, utan det viktigaste vi gör är att försvara studenters rättigheter: rättigheter som många idag tar för givet, men som vi ibland kan behöva påminnas om inte är självklarheter.

I Sverige kan idag nästan vem som helst ta ett halvår, ett år, eller ännu längre och studera något bara för att det är intressant. Det tillför inget till ekonomin, det skapar i princip inga arbeten, det finns ingenting i detta som generar vinst till någon. Det ligger helt utanför kapitalismens logik att någon läser tre terminer filmvetenskap för att sedan arbeta med något helt annat.

Men det här är inget problem, det är tvärtom något att vara stolt över. Våra universitet är inte, och ska inte bli, kunskapsfabriker som bara sysslar med att tillgodose företag och näringsliv med kompetens och arbetskraft. Den högre utbildningen finnas också till för oss andra. Att studenter kan ”flumma runt”, som Björklund uttrycker det, är i mina ögon en av universitetens och högskolornas viktigaste och finaste uppdrag. Att kunskap och bildning ska vara tillgänglig för alla, villkorslöst, av det enkla skälet att det är demokratiskt.

Såhär på arbetarrörelsens högtidsdag så bär det mig emot att ens behöva nämna moderaterna, eller för den delen det överklasslajv som är moderaternas studentförbund.  Som så ofta vill en helst låtsas att dom inte existerar eller alternativt att det är något slags konstprojekt det handlar om.

Men, verkligheten gör sig påmind, och härom veckan gick Moderata Studentförbundet ut med att dom vill att högskoleutbildningen, den ska kosta. Och då syftar de inte på det studielån som studenter redan idag spenderar hela sina liv med att betala tillbaka: de menar studenterna själva ska bekosta hela sin utbildning.

50 000 kr per termin skulle alla studenter betala om Moderata studentförbundet fick bestämma. En läkarutbildning skulle kosta upp emot en miljon kronor. När det ändå sparkades på studenter så kände Centerstudenter (hemskt namn på ett studentförbund för övrigt) för att stämma in i debatten, ja ni hör ju vilken parad av förmågor detta är, och lade till att studiebidraget borde slopas. Men, la dom till, det är lugnt. Alla kan ju ta lån, skriver de.

Som en vän till mig sa, moderata studenter är beviset på att bara för att någon kommer från överklassen och har en högskoleutbildning så innebär det tydligen inte att den personen kan någonting. Självklart skulle detta slå hårt mot arbetarklassens ungdomar i Sverige och deras möjligheter att utbilda sig, och det är också ett angrepp på själva bildningen i sig, på kunskap och utbildning som egenvärde.

Men allas rätt att studera hotas inte bara av några MUF-rejects som kan skramla ihop ett par bokstäver till en debattartikel, utan även av vår regering, den nuvarande regeringen, som inte bara accepterat de avgifter för utländska studenter som borgarna införde; de gjorde även ett stort avsteg från principen om allas rätt till kostnadsfri utbildning i vårbudgeten och öppnade upp för möjligheten att i vissa fall ta betalt av svenska studenter. Det låter sjukt, men det är faktiskt sant.

Det här tycker vi i Vänsterns studentförbund är helt oacceptabelt. Såhär har det gått till i många länder, först öppnar regeringen upp för studieavgifter i undantagsfall, och sen blir undantaget till regel: de till en början låga avgifterna skenar iväg, i England från 1000 till 9000 pund på bara ett par år: och plötsligt så har vi inte kostnadsfri utbildning längre. Vårt grannland Danmark diskuterar just nu på fullaste allvar att införa studieavgifter för inhemska studenter. Om vi inte drar i nödbromsen riktigt snart så kan moderata studenter mycket väl få sin vilja igenom inom en inte allt för avlägsen framtid.

Kamrater, även om många studenter idag har det svårt med ekonomi och bostad, även om trösklarna är höga för studenter som kommer från studieovana hem, så erbjuder våra universitet och högskolor en typ av demokrati som är sällsynt i övriga samhället. Den demokratin borde försvaras, utvidgas och förbättras, studenter borde få studielön istället för studielån, och erbjudas billiga och bra bostäder och ordentlig hjälp att komma in i den akademiska världen, oavsett bakgrund. Och självklart ska de slippa studieavgifter.

Den här typen av demokrati borde etableras i hela samhället. Arbetare borde få makt över sina arbetsplatser, kvinnor makt över sina liv och sina kroppar, människor makt att förverkliga sig själva. Samhället måste öppnas upp och blir demokratiskt på riktigt, genom att vi alla tillåts delta och utvecklas. Det är socialism, och socialism uppnår vi bara genom att vi kämpar tillsammans. Och även om det ibland kan kännas som att vi kämpar i motvind så är det viktigt att komma ihåg: dom som vinner på den politik som moderata studenter och moderaterna står för kommer alltid att vara färre än dom som vinner på vår politik, och vårt samhällsbygge. Och en dag så kommer vi, med eller utan högerns och överklassens hjälp, att bygga ett samhälle som är demokratiskt på riktigt. Ett socialistiskt samhälle. Ha en fantastisk 1 maj, vi ses i tåget kamrater!

/Erik Blohmé

2

6

3

4

5

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s