Välkomna (tillbaka) till kårpolitiken på Stockholms universitet, Borgerlig opposition!

De gamla högertrollen Borgerlig Opposition (tidigare BSO ’68) har återsamlat sig på Stockholms universitet, och tänker ställa upp i kårvalet till Stockholms universitets studentkårs fullmäktige till våren. På sin facebooksida har de bland annat gått ut med följande uttalande:

Som gammal kårräv vill jag, i solidaritetens tecken, hjälpa till att reda ut ett par saker. 

1. ”Stockholms kårpolitik”. I Stockholm finns en hel uppsjö med lärosäten, och ännu fler studentkårer. Bland dessa är det dock enbart Stockholms universitets studentkår (SUS), den största av tre studentkårer på Stockholms universitet, som har ett kårfullmäktige med kårpartier. Det samarbetsorgan som finns för alla studentkårer i Stockholm, SSCO, organiserar inte kårpartier.

2. ”Vänsterpartiets studentförbund”. Det finns ingen organisation med detta namn. VSF står för Vänsterns studentförbund, och organiserar studenter från olika delar av såväl den parlamentariska som den utomparlamentariska vänstern.

3. ”Stockholms universitet styrs idag av VSF”. I wish! De enda studentorganisationerna som har plats i universitets organisation över huvud taget är dock de som har erhållit studentkårsstatus. Så här styrs Stockholms universitet:

Studentkårerna vid Stockholms universitet har rätt att utse studentrepresentanter till alla beslutande och beredande organ på universitetet. Till universitetsstyrelsen, som alltså styr universitetet, utser Stockholms universitets studentkår två ordinarie (av totalt 15) ledamöter. Studentrepresentanterna i universitetsstyrelsen brukar utgöras av Stockholms universitets studentkårs ordförande och vice ordförande. I universitetets styrelse sitter alltså två personer från kårpartier. Vilka kårpartier kommer de från? S-studenter och Studentpartiet. VSF är alltså, än så länge, ganska långt ifrån att ”styra universitetet”.

4. ”Partipolitiskt fristående alternativ”. Studentpartiet, som nämndes under punkt 3, är en sammanslagning av de tidigare fakultetspartierna, och är alltså partipolitiskt fristående. Utöver dem så är ju VSF organisatoriskt fristående från Vänsterpartiet, och alltså även vi partipolitiskt fristående. De partipolitiskt fristående alternativen finns alltså redan!

Hoppas att ni fann detta hjälpsamt, BO, och välkomna tillbaka till kårpolitiken!

Micaela Kedhammar

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s