Kårhusockupationen firar 45 år – föreläsning 27/5 med Kjell Östberg

I maj 1968 kulminerade en radikaliseringsvåg som svepte över världen under 60-talets andra hälft. Sveriges universitet hade tidigare varit överklassens isolerade fästen, men under 50- och 60-talet hade andra samhällsgrupper tagit allt större plats. Studenter från arbetarklassen hade helt andra intressen än studenter från överklassen. Den nya gruppen studenter inspirerades av den rådande tidsandan att ställa krav på sin utbildning. 1968 lades reformförslaget UKAS, som syftade till att införa en ny studieordning innefattandes införandet av linjesystemet som vi idag tar för givet. 1968 debatterades UKAS dock livligt och många studenter upplevde det som ett radikalt och ingripande förslag, som innebar en försämring av deras situation. Vid en diskussion om UKAS, den 24:e maj samma år, bestämde sig studenter vid Stockholms Universitet för att ockupera Kårhuset som då låg på Holländargatan i Stockholm.

Ockupationen blev en av dom få tydliga uttrycken för den s.k. Majrevolten i Sverige. Åsikterna och berättelserna om händelsen är många. En av dom som som var där är Kjell Östberg som numera är professor i historia vid Södertörns universitet. Han har en unik möjlighet att berätta om händelserna och sätta dom i sin historiska kontext och reflektera över egna upplevelser under ockupationen.

 

Måndag den 27 maj bjuder VSF Stockholm in till en föreläsning med Kjell Östberg om kårhusockupationen. Tid och plats: 14.00 i hörsal 10. Välkomna! (Facebookevent)

uppror

Missa inte P3’s dokumentär om Kårhusockupationen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s