Elins första maj-tal i Kungsträdgården

Vi i VSF hade inte bara en talare på Medborgarplatsen, utan i år hade vi även en talare i Kungsträdgården! Vår förbundsordförande Elin var förste talare i kungsan och nedan följer hennes tal.

Idag är det första Maj, arbetarrörelsens dag.

I över 100 år har vi i arbetarrörelsen samlats för att demonstrera för ett annat Sverige.

Men klassamhället idag ser inte likadant ut som när folkhemmet byggdes. Folk sliter på provisionslöner på telemarketing företag istället för på fabriksgolvet. Men då som nu behöver vi ett långsiktigt politiskt projekt, som utmanar dagens klassamhälle.

Situationen kräver att vi, vänstern, samlar oss och tillsammans formulerar ett nytt samhällsprojekt som organiserar antirasister, feminister och miljöaktivister i arbetarrörelsen för ett helt annat samhälle: socialismen.  Vi i Vänsterns Studentförbund vill vara en del av det projektet.

Vänsterns Studentförbund organiserar studenter och doktorander på den högre utbildningen i kamp mot dagens klassamhälle.

Universitetet är inte en isolerad ö, kampen för bättre villkor för studenter hänger ihop med kampen för ett mer rättvist samhälle.

Vi är en del av arbetarrörelsen i kampen för arbete åt alla, kortare arbetstid, upprustad välfärd och internationell solidaritet.

Det står utom tvivel att kapitalismen inte ens kan tillgodose mänsklighetens mest grundläggande behov.

Borgerlighetens och reformisternas idé om en krisfri kapitalism har visat sig vara en naiv dröm. I land efter land ser vi nu hur borgarklassen försöker bibehålla sina vinstnivåer genom att låta arbetarklassen betala i form av nedskärningar i välfärden, sämre arbetsvillkor och lägre löner. Reformismen, vars grund är en stadig och hög tillväxt, är i praktiken död.

Istället står ökad klasskamp på dagordningen, i Sverige och runtom i världen.

Välfärden är idag under hård attack. Vänsterns och arbetarrörelsens prioriterade uppgifter idag måste vara att – i kamp mot kapitalet – försvara de landvinningar som tidigare generationer har tillkämpat sig.
Detta måste ske med förvissningen om att tidigare segrar inte vanns genom kompromisser utan genom en hård och kompromisslös kamp.

I Storbritannien har vi kunnat se hur studenter gått ut på gatorna i hundratusentals för att demonstrera mot de höjda studieavgifterna och nedskärningarna i offentlig sektor.

Det vi kan lära oss av dem, är att vi behöver varandra när kampen hårdnar. Vi Studenter behöver jobba tillsammans med er i övriga vänstern för att tillsammans bekämpa de nedskärningar i välfärden som drabbar oss alla.

I Sverige har vi numera avgifter för internationella studenter och vi börjar redan se de negativa konsekvenserna av detta. Allt färre söker till våra svenska universitet.

Högern har aldrig varit intresserad av att öppna upp universiteten för arbetarklassen.

Det är arbetarrörelsen som har kämpat för att utbildning skall vara avgiftsfri och tillgänglig för alla oavsett klassbakgrund, kön, nationalitet eller etnisk härkomst. Vi kommer att fortsätta den kampen – vi vägrar acceptera att universiteten i Sverige återigen görs till överklassreservat!

I England var avgifterna för utländska studenter bara ett första steg i införandet av avgifter för alla studenter. Tillsammans ska vi se till att det som hände i England aldrig händer här och att avgifterna för internationella studenter avskaffas.

Det är viktigt att komma ihåg att studier inte är gratis. Många av oss som studerar kommer antagligen aldrig bli skuldfria. Det är dags för gratis studier på riktigt!

Vi tänker aldrig vara tacksamma för att vi på pappret har rätt till högre studier. För vi vet att så länge studiemedlet är lågt, så länge bostadsbristen är hög så är det bara en formell rättighet.

Som Vänsterns Studentförbund finns vi på universitet och högskolor och organiserar brett bland vänsterstudenter. För oss är det viktigt att ständigt ifrågasätta borgerlighetens kunskapssyn och arbeta för studier för alla.

Att visa på att det finns ett alternativ, både i studierna och i samhället.

Att kämpa för allas rätt till studier blir allt viktigare.

Men vi stannar inte där!

Vi vill se en helt annan studiesyn, och bryta den borgerliga hegemonin på universiteten och högskolorna.

Vi är inte tacksamma för smulor. Vi vill ha ett helt annat samhälle, socialismen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Aktivitetsrelaterat, Bildreportage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s