Two sides to every story

Billy Bragg sjöng på 80-talet: “When you wake up to the fact that your paper is Tory/Just remember: there are two sides to every story”. Ett viktigt påpekande i England med sina många vulgärhögertidningar då. Ett viktigt påpekande även i Sverige 2010. Vi ser ett medielandskap, en politisk debatt och ett offentligt samtal som blir alltmer likriktat och högervridet. Åsikter som var tokstollehöger för bara 10-20 år sedan är idag rumsrena i Stockholms morgontidningar. Och läser man tidningarnas kommentarsfält på nätet, eller ännu hellre surfar in på Newsmill, så möts man av en uppsjö åsikter som är ännu mer höger och ännu mer extrema än de som trycks på ledarsidorna. Det gäller att ständigt påminna sig själv om att det alltid finns en annan sida. Annars riskerar man att tappa det mentala fotfästet helt och hållet.  

Det ligger något så otroligt lömskt redan i ordet “liberal”, som många tidningar använder som beteckning. Liberalismen antas nämligen stå för fri, öppen debatt, högt i tak och att alla åsikter får komma till tals. Men i den reellt existerande liberala mediavärld där vi tyvärr alla hålls gisslan är det allt annat än fritt och högt i tak. Det är en värld där Marx gång på gång dödförklaras, där ekonomer skolade i högervriden nationalekonomi berättar för politikerna vad som är möjligt eller inte möjligt att genomföra och där positionerna hela tiden förflyttas längre och längre högerut. Många av dessa nationalekonomer anser likt Carl Bildt på 90-talet att det bara finns en enda väg. Andra anser de att det finns två vägar, Keynes och Friedman, som de målar upp som diametralt motsatta (jo, jag har faktiskt sett det). Och så smalnar spektrumet för vad som är möjligt att diskutera ytterligare…  

Ta exempelvis en tanke som den om att ökad ojämlikhet ger ökat välstånd för alla. Rent instinktivt tycker man att det låter som en helstolligt idé. Den är dock helt rumsren idag. Nästa steg högerut hittade jag i Svenska Dagbladet häromveckan . Nu menar moderaterna att deras politik, förutom att skapa välstånd, även leder till rättvisa. Visserligen är detta bara en fortsättning på deras projekt att vända upp och ned på alla begrepp. Men det mest intressanta med den här artikeln är att den så tydligt visar att högern vill inskränka debattutrymmet. Det är sällan man ser det i så öppen dager. Men Anders Borg säger faktiskt i klartext att: “Vår politik förbättrar sammanhållningen. Den samlade vänsterpolitiken är ett betydande hot mot sammanhållningen i samhället, därför att den är ett hot mot arbetslinjen”. Högerpolitik = sammanhållning, vänsterpolitik = ett hot. Visserligen applåderar väl vi som är vänster en politik som är ett hot mot arbetslinjen. Men det intressanta här är att Borg målar upp en bild av en sammanhållning, där hela landet liksom tagit varandra i hand på att arbetslinjen är en finfin idé.  

Så är det naturligtvis inte.  

Det finns massor med människor som genomskådar högerns retorik och floskler. Det är bara det att det är lätt att glömma. Det blir allt svårare att få syn på dem i den skog av borgerliga dagstidningar och djupblå bloggar som man möter varje dag. Det är också lätt hänt att man tillmäter bloggar och ledarsidor för stor betydelse. Men det är ändå intressant att högern har ett så stort självförtroende att de kan göra sådana uttalanden som Borgs ovan. Ett annat exempel är den självklara arrogans med vilken de borgerliga partierna ständigt fokuserar på ett fåtal “fuskare” inom olika försäkringssystem, i stället för på alla behövande.  

“When you wake up to the fact that your paper is tory, just remember: there are two sides to every story!”

/Tobias
——————————————–
Från Konfliktportalen.se: loaderrorready skriver Som om ingenting har hänt, Anders_S skriver Hamnarbetarna varslar om sympatiblockad med Pappers, Krister B. Anana skriver Queer rewilding 5-13 juni i Frankrike, Hans Norebrink skriver Nationalism högaktuellt ämne

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Artiklar

3 responses to “Two sides to every story

  1. Pingback: Da Capo: Sluta dalta med liberalismen! « Cappuccinosocialisten

  2. Pingback: Det handlar inte om presstödet « Andrea Doria

  3. Pingback: Lite uppdateringar, pt. II « Cappuccinosocialisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s