Alltid skönt att säga ”I told you so”

Det är en skön och behaglig läsning när man ser rapporten som Studentkåren släppte där man ser bekräftelse dels för vår problembeskrivning, att studenter måste arbete vid sidan och att detta straffar studieresultaten, dels  för att det finns ett starkt stöd för våra lösningar också, att höja studiemedlen och inte några gulliga idéer om att hungriga vargar jagar bäst.

Detta är väl kanske inte något chockerade resultat för oss som är med i en organisation som finns bland studenterna. Alla kanske inte håller med oss (även om resultatet från rapporten säger något annat) men vi vet faktiskt vad vi pratar om eftersom vi dels lever i denna verklighet, dels diskuterar den med andra studenter varje vecka på våra bokbord.

Det som däremot är chockerande är att vi inte är starkare än vi är. Visst är vi det mest aktiva studentförbundet på campus tillsammans med de gröna studenterna, men det spelar egentligen ingen roll. Vi måste alltid tänka större men med realism, vi kommer inte kunna bli 1000 medlemmar men vi kan bli synligare och påverka mer. 

Jag fick av en slump kontakt med Kyle Verboomen, en av intiativtagarna till de politiska filmkvällarna, och gick på en föreställning. Jag förväntade mig att det skulle vara 10 pers där och att alla skulle vara flummande filmvetare som vill dra hemodlade analyser om allt möjligt, men jag kommer in i en sal med säkert 100 personer, alla djupt försjunkna i filmen.

Filmen handlade om några eskimåer som blivit utsatta för något skolexperiment och deras liv efter detta, men det var inte det som var den intressanta ”upptäckten” som jag gjorde där, utan snarare att att SU och campus är politiskt fattiga. Vad är det som politiserar här ute på SU? Det är VSF, filmgruppen och en del icke ideologiska grupper som bjuder in politiker, som t.ex. Utrikespolitiska föreningen. För att leka lite nationalekonom, efterfrågan på politiska aktiviteter är stor medan utbudet är lågt.

Jag träffade en tysk kamrat från Wien. Hon berättade om hur de hade ockuperat en sal i storlek med Aula Magna och hur de haft politiska seminarier under själva ockupationen och andra fascinerande verksamheter. Det jag vill ha sagt är inte att vi ska börja ockupera F-huset eller något sånt, utan att vi bör bredda och stötta den politiska diskussionen. De enda som vinner på avpolitisering är högern. Deras mediadominans kommer ändå fram medan vi i vänstern är de stora förlorarna för att vår styrka ligger i det demokratiska samtalet mellan individer.

Det är tragiskt att behöva säga det men vi måste skapa det politiska livet på SU och det måste vi göra snarast möjligen. Det kan vara enkla saker som att lyfta frågor på fikarasten, fortsätta med bokborden eller ha pubkvällar och debatter, men något måste göras. Intresset kommer att öka i och med att det är valår och om inte vi är ute i sann folkbildningsanda kommer vi att vara de stora förlorarna, vi kanske ändå vinner valet, men vi kan ha förlorat en hel generation studenter som antigen går till soffan eller röstar höger för att de känns lite bättre i plånboken (även om detta egentligen är som att pissa på sig, känns varmt och skönt i början med när man sedan måste betala sjukvården och sånt själv blir det kallt och obehagligt).

Varför ska vi tillåta detta när vi ser att stödet för våra idéer är massivt och att vi strider för det studenterna vill? Det är dags att vi i VSF slutar betrakta oss som outsiders eller alternativa, det är vi som kämpar för majoriteten av studenterna, det enda sättet att nå ut med detta är att börja politisera vardagen på SU och på så vis visa vilken ideologi som bör råda.  

/Emil M
———————————————–
Från Konfliktportalen.se: vsfstockholm skriver Alltid skönt att säga ”I told you so”, Redaktionen skriver SD ett parti för hbt-personer?, Fredrik Jönsson skriver Filmen Skin om apartheiden i Sydafrika, kommunismisverige skriver Serie från en ung kamrat i rörelsen, Anders_S skriver Östergötlands Enskilda Bank, Bo Myre skriver Poznan: Marcel Szary passed away today

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

1 kommentar

Filed under Artiklar, Studentliv

One response to “Alltid skönt att säga ”I told you so”

  1. Emil M

    sant mannen sant, du är knivskarp i din text 😉 hehehehe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s