Elever och studenter – hur kan vi stödja kämpande arbetare?

I ungdomsförbunden och studentförbunden pratar vi ofta om klassamhället, om arbetarklassen och klasskampen. Hur många gånger har vi inte sett mervärdet illustreras i form av en stapel, där en liten del går till lön och resten hamnar hos arbetsgivaren? Studiecirklar och öppna möten om Karl Marx bok ”Kapitalet” har de senaste åren spridit sig runtom i landet. Ofta har dessa tillställningar varit välbesökta. Särskilt Vänsterns Studentförbund i Stockholm har lyckats bra med sina två ”Kapitaletdagar” som båda samlade dryga 100 deltagare.

Att folk är beredda att ägna många timmar åt att i detalj studera hur klassamhället fungerar är ett väldigt positivt tecken. Men det behövs mer än teoretiska studier: arbetarrörelsens studentförbund måste ta aktiv ställning i klasskampen. Just nu pågår en avtalsrörelse där 3,3 miljoner anställda ska få nya avtal. Arbetsgivarna håller en hård linje där man försöker hålla löneökningarna så nära noll som möjligt, och man gör sitt bästa för att slippa lämna ifrån sig det vapen som bemanningsföretagen har blivit.

Kort och gott börjar mycket tyda på att det blåser upp till storm på svensk arbetsmarknad. Den svenska fackföreningsrörelsen, som fortfarande är en av världens starkaste, har inte flexat musklerna på lång tid. Det finns en stor potential i form av medlemsantalet och de välfyllda strejkkassorna, men en ”armé” som ytterst sällan går i strid tas till slut inte på allvar av motparten, som bedrivit en ständig offensiv i många år. Trots allt är 8 av 10 LO-medlemmar beredda att gå i strejk i bemanningsfrågan, och det råder inget tvivel om att gensvaret på eventuella varsel om stridsåtgärder skulle bli mer rungande än vad fackföreningsledarna tänker sig.

Just nu dras konfliktlinjerna i det svenska klassamhället upp. De klasstrukturer som skär igenom samhället blottläggs när klassbegreppen förflyttar sig från de tjocka böckernas värld till våra arbetsplatser, gator och torg. När det bryter ut en öppen konflikt ser vi hur motsättningarna i samhället blir tydliga och människor pressas till att ta ställning. Om det blir en större strid i årets avtalsrörelse kan vi vänta oss hysteriska reaktioner om ”samhällsfara” och ”bortskämdhet” från företagare och välbeställda – medan reaktionen lär bli en helt annan från arbetare och låginkomsttagare.

Att kalla sig socialist och inte ta aktiv ställning i en sådan kraftmätning vore en självmotsägelse. Vi elever och studenter som är aktiva i arbetarrörelsen måste företräda hela rörelsens intressen på våra skolor och universitet. Skolorna och universiteten är inte isolerade öar – avtalsrörelsen berör våra vänner och föräldrar direkt, och vi ska själva ut på arbetsmarknaden en vacker dag – om vi inte redan upplever dess fröjder i form av tillfälliga påhugg. Ett nederlag för fackföreningsrörelsen i den centrala maktfrågan om hur bemanningsföretagen används för att kringgå anställningstryggheten skulle göra att vi kom ut på en ännu tystare och räddare arbetsmarknad än vi redan har idag.

Därför måste arbetarrörelsens ungdomsförbund och studentförbund ta ställning. Om det bryter ut strejker, besök strejkvaktskedjorna med uppmuntrande ord och erbjudanden om solidaritet, bjud in fackliga representanter till öppna möten på universitetet, styr upp solidaritetskampanjande på din skola och ditt bostadsområde! Att bygga sådana band fyller också ett strategiskt syfte – när vi t.ex. som studenter kämpar för höjt studiemedel eller fler hyresrätter kan vi då med större rätt vända oss till fackföreningarna och be om stöd. En allians mellan fackföreningar, ungdomsförbund och studentförbund har stor potential.

Således uppmanar vi alla aktiva i arbetarrörelsens ungdomsförbund och studentförbund att lyfta behovet av aktiv solidaritet med fackföreningarna om det skulle blåsa upp till strid på arbetsmarknaden. Din insats behövs för att väga upp den fackföreningsfientliga propaganda som kommer spridas av arbetsgivarna och deras anhängare. Tillsammans kan vi göra en skillnad. En fingervisning på det genomslag som en solidaritetskampanj kan få såg vi i somras när Lagenaarbetarna gick ut i strejk. Med kort varsel kallades det till en landsomfattande aktivitetsdag, där folk – framförallt ungdomar – genomförde solidaritetsaktiviteter på 21 orter för att understödja de som kämpade. Om vi agerar lika snabbt och enat den här gången kan vi uppnå mycket.

/Erik, VSF Södertörn
—————————————————
Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Ny sjukförsäkring i USA – kanske ett steg i rätt riktning, Fredrik Jönsson skriver Danmark: Sluta mörda era egna – ta hem soldaterna!, Redaktionen skriver ”Underskatta inte SD som vi gjorde i Landskrona”, andread0ria skriver Verkligheten överträffar satiren, Kaj Raving skriver Äldretema hos Stockholmsvänstern

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

1 kommentar

Filed under Artiklar, Debatt inom vänstern

One response to “Elever och studenter – hur kan vi stödja kämpande arbetare?

  1. Pingback: You can bury me a mod « Cappuccinosocialisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s