Fiffiga entreprenörer profiterar på studenters bostadsmisär

En polare till mig har en kusin som började plugga i Stockholm den här terminen. Han flyttade hit från Skåne. Nu är ju tyvärr en sådan flytt inte något direkt lätt projekt. I Stockholm finns 80 000 studenter men bara 13 000 studentbostäder. Studiemedlet ligger ca 1500 kr under fattigdomsgränsen (räknad som 60% av Sveriges medianinkomst). Samtidigt käkar hyran upp hälften av många studenters inkomst. I mitt studentbostadsområde är hyrorna 3622 kr i månaden för 22 kvm. Mycket riktigt, min polares kusin visste inte riktigt hur han skulle bo och var första tiden inkvarterad hos sin kusin/min polare. Det var ingen lösning som skulle hålla i längden, så sagans lyckliga slut var mycket välkommet när det kom med ett par fiffiga entreprenörer. 

Entreprenörerna/kapitalisterna var kreativa nog att urskilja en hungrig studentbostadsmarknad, och de var förnuftiga nog att ha massa pengar liggande som nu kunde investeras. Således inhandlade de en riktigt stor villa i Täby, vars rum de nu hyr ut till studenter. En gyllene deal – studenterna får bo och kapitalisterna får profit på sitt investerade kapital (3500 kr i månaden för ett rum samt delat kök/toalett). 

Det är väl så man förväntas se på saken och tja, det kan man ju göra. Om man anser sig vara en rättslös halvvuxen som ska stå med mössan i hand och tacka för det mest grundläggande av behov – tak över huvudet – till vilka villkor som helst. Storföretagen tjänar på en sådan inställning, för dem är vi mekanisk arbetskraft som ska förädlas några få år på högskolan för att öka produktiviteten, men inte gå och drälla eller grubbla mer än så. Högern försöker inpränta denna inställning.  Enligt VSFs uppfattning är detta så klart skitsnack. Bostad och utbildning är självklara rättigheter. Exemplet ovan är ett bara ett av många uppenbara symptom på ett sjukt ekonomiskt system och en sjuk utbildningspolitik. Studenters inkomst och bostadssituation är så dålig att man tvingas kasta sig i armarna på oseriösa privata hyresvärdar som tar ut ockerhyror, och bemanningsföretag som ger kasst betalda extrajobb utan trygghet och tydliga avtal. 

VSF kräver: 

– Höj studiemedlet med 1500 kr! 

– Fem veckors betald semester för heltidsstudenter! 

– Bygg 40 000 nya hyresrätter om året! 

– Stoppa utförsäljningen av allmännyttan! 

– Inga marknadshyror! 

Vad man dock måste inse, är att dessa politiska krav förblir tomma ord om de inte backas upp av att vi studenter organiserar oss själva på jobbet, i skolan och i bostadsområdet. Gå med i och snacka med facket om din situation. Gå med i eller skapa en hyresgästförening i ditt område. Snacka ihop dig med dina kurskamrater, köp tillsammans ett ex av varje kursbok, och dela sedan på denna med teknikens hjälp. Anslut dig till P-kassan på Planka.nu om det passar dina behov. Det är i alla fall de saker jag försöker ta till. Men det krävs att vi är många. 

 

/Emil
—————————-
Från Konfliktportalen.se: L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Alliansens nya logotyp – eller hur politiken döljer politiken, Anders_S skriver Gänguppgörelse i Umeå, Hans Norebrink skriver Kristfascism USA, Johan Frick skriver M + SD = Sant, Redaktionen skriver Sverigedemokrater i Borlänge hoppar av

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Artiklar, Studentliv

4 responses to “Fiffiga entreprenörer profiterar på studenters bostadsmisär

  1. Andreas Wedin - Arbetslös

    ”Det är väl så man förväntas se på saken och tja, det kan man ju göra. Om man anser sig vara en rättslös halvvuxen som ska stå med mössan i hand och tacka för det mest grundläggande av behov – tak över huvudet”

    Nej verkligen inget konstigt att se det så. Har man ingenstans att bo eller inga pengar att betala med så bor man på gata, vilket jag själv gjort vid ett par tillfällen. Problemet i Stockholm är stadsplanering (blotta existensen är ju ett skämt) och för låga hyror.

  2. Emil

    På vilket sätt menar du att låga hyror gör folk bostadslösa och vad i stadsplaneringen vill du se annorlunda?

  3. Pingback: Fackklubb 717 online « Dom ljuger

  4. Pingback: Tomma hus allas hus vid bostadsbrist «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s