En händelserik vecka

Det har varit en händelserik vecka för VSF Stockholm. Måndagen började med bokbord. Eftersom det var Internationella kvinnodagen var vi extra motiverade att få till ett bra bokbord. Vi är alltid måna om att ha tillstånd från Universitetet när vi har våra bokbord, men denna gång hade vi fått det indraget med hänvisning till att det var uppbokat. När vi i måndags fann att ingen var på vår vanliga plats beslutade vi att genomföra bokbordet utan tillstånd. Detta eftersom Universitetet såvitt vi vet bara har rätt att neka oss som politisk organisation bokbord om det råder platsbrist, vilket det nu inte gjorde. Frågan kvarstår varför SU gav oss denna felaktiga information, som nästan stjälpte vår aktivitet detta viktiga datum.

Nytt på måndagens bokbord var att vi genomförde en omröstning bland de förbipasserande. Frågan var: Över 60% av de studerande på SU är kvinnor. Ändå är bara 23% av professorerna kvinnor. Borde vi kvotera in kvinnor till professorer?

Under vårt timmeslånga bokbord fick vi in 79 röster. 56% för kvotering och 44% mot kvotering.

Vi anser att denna fråga är viktig att lyfta till diskussion. Idag finns det enligt oss en dold inkvotering av män till höga poster i arbetslivet, till exempel professorstjänster. Annars skulle inte 77% av professorerna vara män. Den enda alternativa förklaringen är att det helt enkelt inte finns fler kvinnor med tillräcklig kompetens, och detta köper vi inte. Den dolda inkvoteringen av män till maktpositioner i samhället måste brytas, exempelvis genom könskvotering till kvinnors förmån, men också genom andra jämställdhetsåtgärder som individualiserad föräldraförsäkring. Vi anser detta vara en ganska enkel fråga om frihet och jämlikhet. Svårigheten ligger inte på det principiella planet – i frågans komplicerade natur – utan i det faktum att många män vägrar ge upp sina maktfördelar. Den antifeministiska propagandan som utmålar effektiva jämställdhetskrav som ”extrema” eller ”kränkande mot individen” är en förljugen överbyggnad som vilar på basen av den krassa maktkamp mellan intressegrupperna kvinnor och män, som hela tiden utspelas och kommer utspelas till dess feminismen segrat och gjort oss alla till människor med lika möjligheter.

På kvällen deltog vi i den årliga 8 mars-demonstrationen på Södermalm. Ovanligt många gick med i tåget detta år. Vi samlades på Slussen där bland annat lite schysst musik spelades av Rrriotsamba. Halv sju gick tåget mot Medborgarplatsen. Framme där, höll bland andra Josefin Brink från Vänsterpartiet ett bra tal.

Igår onsdag hade vi medlemsmöte. Som inledning till mötet hade vi bjudit in Erik Hegelund som är en av dem bakom Vänsterekonomerna.se. Erik höll ett föredrag om framtidens välfärd och att vi kommer att ha råd med den trots att vi blir allt äldre, om vi bara väljer en ändamålsenlig fördelningspolitik. Han varnade för att höjda egenavgifter bara gör situationen värre. För mer information om Vänsterekonomerna kan man gå in här.

/Elin & Emil

———————————————

Från Konfliktportalen.se: Hans Norebrink skriver Expansiv sionism, loaderrorready skriver Brev till alla förolämpade svenska muslimer, Anders_S skriver Ta bort reseavdraget, Fredrik Jönsson skriver Sverigedemokraternas korståg mot muslimerna, Redaktionen skriver Bra länkar om Sverigedemokraterna (SD), Bo Myre skriver Lymlar i alla länder, förenen eder!

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Aktivitetsrelaterat, Bildreportage

3 responses to “En händelserik vecka

  1. Pingback: anarkisterna.com » Arkiv » Dagens generalstrejk och gårdagens mord

  2. Hm… Eller borde man kanske kvotera in män till studierna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s