Bara planekonomi räddar klimatet

Nedan följer en debattartikel av vår medlem Olle Olsson, som publicerats i senaste numret av den socialistiska tidningen Flamman.

Så kollapsade klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Som väntat, i alla fall för alla som är övertygade om att länder som styrs av sina respektive storföretags vinstintressen aldrig kommer att sätta människans överlevnad i första rummet.

Klimatmötet i Köpenhamn är ett utmärkt exempel på att marknadsekonomin inte kommer att kunna lösa klimatkrisen. Det är lätt att se självmotsägelsen i en oreglerad ekonomi som planerar för en hållbar utveckling. Inga förslag som togs i beaktande av mötet syftade till att reglera världsekonomin på allvar.

Samtidigt blir breda folklager över hela världen alltmer frustrerade över situationen. Enskilda marknadskrafter vägrar att ta ansvar för helheten, och ingen kraft visar sig vara förmögen att styra in världen i rätt riktning. Liberalismen är med stor sannolikhet på väg in i en djup kris.

Tyvärr tror jag att vänstern missar ett guldläge att gå på ideologisk offensiv om den inte vågar säga det mest självklara: det enda som kan rädda klimatet är en planering av ekonomin. Det är så otroligt lätt att argumentera för när världens makthavare inte ens kan bromsa ökningarna av utsläppen.

Inför mötet i Köpenhamn mobiliserade den internationella vänstern för att sätta press på världens makthavare, i hopp om att de skulle ta sitt förnuft till fånga. Inför kommande klimatmöten, som kommer att hållas i Tyskland och Mexiko, måste vänstern vara mer tydlig, och redan innan mötena konsekvent förklara varför politiker styrda av marknadskrafter varken kan eller vill rädda klimatet.

Det enda skälet jag kan se till att vänstern inte borde gå ut stenhårt och kräva en planerad ekonomi är att det skulle dra igång en ny hets mot Lars Ohly. Men ärligt talat, pågår inte denna för fullt än då? Finns det något annat sätt på långt sikt att slå tillbaka den aggressiva liberalismen än att anfalla dess grundvalar, att slå den där det känns?

Alla alarmerande rapporter om vad som krävs för att rädda klimatet pekar på att en drastisk omstrukturering av hela den globala ekonomin är nödvändig och brådskande för att rädda klimatet.

Vänstern måste våga ta denna debatt fullt ut, och förklara att den globala ekonomin bara kan vara hållbar om den planeras, att ingenting kommer att lösa sig av sig själv.

All forskning är dock inte deprimerande. Tekniken gör varje dag framsteg som gör det möjligt att ställa om samhället på ett hållbart sätt med bibehållen levnadsstandard. För att dessa nya rön skall utnyttjas fullt ut krävs dock att ekonomin styrs av mänskliga behov istället för vinstintressen.

Ett exempel på vad en planerad ekonomi skulle kunna uträtta är en drastisk minskning av alla transporter med höga koldioxidutsläpp, där endast de som är viktiga för samhället tillåts. Detta är bara möjligt om flygindustrin och liknande sektorer av ekonomin slutar styras av intressen som vill se ökat flygande.

Just nu står inte bara nyliberaler, utan alla som tror på det kapitalistiska systemet, inför en allvarlig förtroendekris. Hur ska det kapitalistiska systemet kunna rädda planeten? Här måste vänstern prata klarspråk: det kan det inte. Anfall är bästa försvar. Om vi inte vågar säga tydligt att det enda som kan rädda planeten är en planering av ekonomin, kommer vänstern bli ännu svagare.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Artiklar, Debatt inom vänstern

4 responses to “Bara planekonomi räddar klimatet

  1. Mrtn

    Dagens kapitalism är också planerad i allra högsta grad.

  2. Rebecca

    När hände denna klimatkrisen i Köpenhamn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s