Rinkebybor ställer krav på ett bättre liv

Missnöjet och protesterna växer i Rinkeby sedan polisen brutit upp en husockupation. Invånarna demonstrerar och kräver arbete, bostad och kommunal service. Fredagen den 20 november gick enheter ur polisens nationella insatsstyrka in i det ockuperade förvaltningshuset i Stockholms förorten Rinkeby. Ungefär 25 personer greps, några timmar efter samlades Rinkebybor utanför huset. Förvaltningshuset har varit en mötesplats för folk i området, de har haft massor av aktiviteter, stormöten, yoga, salsa-kurser m.m. I själva ockupationen deltog ungefär 80 personer, men ungefär 200 personer har varit involverade.

Hemlösa har även kunnat sova i huset. Innan förvaltningshuset ockuperades hade det stått i tomt i ett år. Tjänstemännen vill riva och den kommunala förvaltningen har flyttat till Kista. Med denna har har följt arbetsförmedling, post och bank. Rinkeby har på senare utarmas likt en glesbygdskommun.

Vad fasiken, varför inte använda detta hus som stått tomt så länge, till bostäder och föreningslokaler. Trångboddheten och bostadsbristen är stor som den är. Fler än 400 arbetstillfällen har försvunnit från Rinkeby de senaste 2 åren. Men kanske händer det lite nu när nationella insatsstyrkan, aggressiv som den är, med hjälmar och tung kravallutrustning brutit upp ockupationen. Det verkar i alla fall som det har väckt Rinkebyborna, ett hundratal har demonstrerat, talarna avlöste varandra på torget. Det verkar som att de har vaknat, bestämt sig att ta ödet i sina egna händer.

Den 15 december ska förvaltningshusets öde behandlas av Fastighetsnämnden i Stockholm stad. Till dess kommer Rinkebyhusets vänner att genomföra flera aktioner och manifestationer. Nu sluter vi upp i kampen. Detta slag vinner vi och nästa och nästa. Kampen har precis börjat!

/Jessica

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Annonser, Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s