Ett och samma kvinnoförtryck – en och samma kamp.

green_kid_mom

Det är mycket prat om Sverigedemokrater och andra rasister nu. Och det är dessutom mycket rasistiskt prat, eller kanske framförallt rasistiska frågeställningar. Ibland svävar även vänstern på målet, inte minst när det kommer till kvinnoförtryck och rasism. I viljan att fördöma kvinnoförtryckande företeelser, att framhäva en feministisk syn, går man ibland i fällan av rasistiska frågeställningar. Ett obehagligt exempel var debatten om att förbjuda slöja, eller att förbjuda barn under femton år att bära slöja, på Vänsterpartiets kongress förra året. (Motionerna röstades ner med stor majoritet, men ledde till en lång och hetsig debatt). Sjal eller slöja kopplas samman med vad som konstrueras som en hel uppsättning kvinnoförtryckande praktiker som startar i slöjbärande kuvade kvinnor och flickor, och slutar i så kallade hedersmord.

Problemet i Sverige idag är inte att det saknas kritik av den så kallade hederskulturen, utan att många människor är beredda att medge att det finns ett kvinnoförtryck i de Andras kultur, men inte i Sverige. Många som aldrig skulle erkänna (infödda svenska) mäns våld mot (infödda svenska) kvinnor som ett strukturellt problem förklarar med emfas det så kallade hedersvåldet som inbyggt i vissa kulturer – som strukturellt. Det är strukturellt hos de Andra; hos oss är det individer som i affekt går över gränsen.

Vänsterns feminism måste innebära att se att kvinnoförtrycket är globalt. Men om vi inte förmår se att när fäder dödar sina döttrar är det en del av ett globalt kvinnoförtryck, utan hänvisar till etnicitet eller religion spelar vi dem i händerna som relativiserar kvinnoförtryck, de som inför varje feministiskt förslag pekar på kvinnor i Afghanistan och säger: ”där kan man tala om förtryck – och här kommer du och kräver genuspedagoger i skolan”; och som dessutom lyckas få det till att på grund av Afghanistans kvinnors svåra situation så behöver vi inte några genuspedagoger.

Att kritisera specifika grupper som bärare av ett särskilt hemskt kvinnoförtryck är problematiskt. För det första så fungerar det rasistiskt när det uttrycks i den rasistiskt präglade debatten i Sverige av idag. För det andra så innebär det att vad som uppfattas som svenska kvinnoförtryckande fenomen osynliggörs. Offer för så kallade hedersmord är inte de enda kvinnor vars liv det svenska samhället inte kan skydda – ”kulturellt svenska” mäns våld mot kvinnor skördar dödsoffer varje vecka.

Att vägra att peka ut till exempel muslimer som de värsta kvinnoförtryckarna är inte att ”vara rädd för att bli kallad rasist”, som det brukar heta. Det är att ta sin feministiska analys på allvar, och säga att även om kvinnoförtrycket tar sig olika uttryck, så är det samma mekanismer som verkar i alla kulturer. Att peka ut slöjan som den yttersta symbolen för kvinnoförtryck är att både förminska alla andra uttryck för kvinnoförtryck och att bidra till en rasistisk debatt.

/Carolina

———————————————————————————————————————————-

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Fotografiska bilden av Mona Sahlin, Anders_S skriver Idiotförslagen om Internet duggar tätt, vsfstockholm skriver Ett och samma kvinnoförtryck – en och samma kamp., L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Sexualmoralismens tråkeka är hyckleriet, Robert skriver Vad hvilja Socialdemokraterna?

Annonser

3 kommentarer

Filed under Artiklar, Debatt inom vänstern

3 responses to “Ett och samma kvinnoförtryck – en och samma kamp.

 1. Carl

  ”även om kvinnoförtrycket tar sig olika uttryck, så är det samma mekanismer som verkar i alla kulturer. Att peka ut slöjan som den yttersta symbolen för kvinnoförtryck är att både förminska alla andra uttryck för kvinnoförtryck och att bidra till en rasistisk debatt.”

  På vilket sätt yttras kvinnoförtryck med samma mekanism i Sverige som i t.ex. Afghanistan eller Saudi Arabien, där kvinnor tvings bära slöja eller stenas? Själv kan jag inte komma på ett enda fall i Svensk kultur som justifierar kvinnomord pga. diverse kulturbrott, och att mekanismen skulle vara densamma undgår mig totalt. Hur har en genomsnittligt lägre lön för kvinnor något att göra med dessa sexistiska brott i mellanöstern?

  Sen när är det fel att kritisera andra kulturer förresten? Finns det någon oskriven lag att en kulturs brott mot humanismen väger ligga mycket som en annan kulturs brott? Kritik är inte rasism, kritik är vad som för samhället framåt. På samma sätt som man idag kritiserar vissa muslimska seder kritiserades artonhundratalets borgliga klassvanor. Det har ingenting med individen att göra, enbart med gruppen som personen tillhör.

 2. Pingback: Godbitar i arkivet. «

 3. Carolina

  Tja, det finns ju kritik och kritik, Marx kallade ju till exempel ”Kapitalet” för ”kritik av den politiska ekonomin”, vilket ju fört samhället framåt, eller iaf arbetarklassen 😉 Att däremot säga ”muslimska män dödar sina döttrar” är generaliserande kritik som främst bidrar till en sak: rasism.

  Ditt resonemang om att kritiken som du gillar inte har med individen utan med gruppen att göra är väldigt märklig: rasism uttrycks ju just i termer av att man kritiserar grupper, inte individer, och det är det som är problemet. Självklart kan man kritisera enskilda individer som gör galna saker, muslimer, infödda svenskar, män, kvinnor whatever – men när man kritiserar muslimer/judar/kvinnor osv som grupp, det är då man är rasistisk/kvinnofientlig.

  Tråkigt att du inte kan komma på ”ett enda fall” av våldsamt och förnedrande kvinnoförtryck i Sverige, förutom lägre lön. Jag ska ge dig några exempel: en kvinna i veckan dödas i Sverige av sin man/sambo eller f d dito, i stort sett alltid efter åratal av fysisk och psykisk misshandel. Var tionde svensk man har köpt sex, i Sverige eller utomlands – tror du att de kvinnorna mår fintfint? 4000-6000 våldtäkter anmäls om året i Sverige – och det anses enl Brå vara ca 15% av alla våldtäkter som sker! Och varför är du så säker på att det är värre för kvinnor att dölja håret än att visa allt i bikini – oavsett hur ”frivilligt” detta är? Män världen över bedriver ett gigantiskt krig mot kvinnor, kvinnors kroppar och kvinnors psyken – ta och fundera lite på det innan du påstår att du lever i ett land där det enda kvinnoförtryckande uttrycket är kvinnors lägre lön, och spara lite av kritiken mot män i eller från ”mellanöstern” till kritik åt din granne som köper sex, din vän som skriker hora efter en tjej som nobbar honom eller din arbetskamrat som misshandlar sin fru på helgerna (obs! fiktiva, men i allra högsta grad realistiska, exempel).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s