Heltidsjobbet att ha struktur på sitt liv.

En jävligt jobbigt grej med att vara student, som blir mer och mer jobbig ju mindre man har föreläsningar och seminarier, är att man hela tiden måste ansvara för att själv strukturera upp sitt liv. Visst är inte alienerat arbete en höjdare, men jag tror att de flesta studenter känner igen sig i att de saknar en fast punkt i tillvaron efter att ha planerat sin tid själva i ett par år.

abacus

Alltid fritid – aldrig fritid. Borde inte detta vara en dröm för oss marxister som motsätter oss livets uppdelning i separata sfärer? Nej, för samtidigt som vi får mindre tid och resurser av akademin att strukturera våra liv, samtidigt blir kurserna vi läser allt mer tidsbaserade. Allting mäts upp i tid, kvaliteten ersätts av bestämda kvantiteter.

Vad ska vi göra åt detta elände? En bra början kan vara att skapa en seriös schemaläggning av sitt liv ändå, men på en kollektiv grund, tillsammans med sina kamrater. Man ses vissa tider varje dag där man gör saker som inte begränsas av den kapitalistiska akademins ramar, men som samtidigt ger en mening och struktur i tillvaron.

/Olle

Annonser

2 kommentarer

Filed under Artiklar

2 responses to “Heltidsjobbet att ha struktur på sitt liv.

  1. Sandra

    Bra idé, Olle! Vi behöver daglig struktur för att klara oss genom akademins trånga korridorer och den skapar vi enklast och bäst tillsammans!

  2. Emil

    Äntligen en fast uppgift för VSF FF: daglig morgongympa till marschmusik halvtimmen innan bibliotekets öppnande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s