Skolan som sorteringsmaskin.

Nu får högern inte bara drömma utan nu ska eliten på riktigt vaskas fram och arbetarbarnen sållas nu med ilfart bort. Skolan som en klassorterande institution genomsyrar vår högerregerings politik. När gymnasiereformen träder i kraft 2011 kan vi knappast tala om en likvärdig skola längre.  Skriftliga omdömen redan i förskolan? Perfekt för dem som hade föräldrar som ”tog sitt föräldraansvar” och hade tiden över att traggla lite matematik och lärde sina ungar att skriva innan dem ens börjat förskolan.

För att sedan i sexan riktigt lära sig vad det innebär att (inte) tillhöra eliten. Högpresterande klasser från villaområden kontra andra skolor som har många elever med annat modersmål  än  svenska  eller elever med särskilda behov (för ni ska inte tro att privatskolorna vill ha dessa ungar, de kostar…). Skolelever är den senaste handelsvaran på marknaden.

364558477_25b52a4306

Men sedan får vi inte glömma gymnasiet. För att läsa på högskoleförberedande program krävs godkänt i 12 ämnen. Yrkesprogrammen kräver 8 godkända.  Har man tur som elev, man kanske har turen att få växa upp i ett hem med akademiskt utbildade föräldrar och gör rätt val tillsammans med dem, går det nog bra.

Men tillhör man den ”kategorin” som inte har föräldrar som kan hjälpa till med  högstadiematematiken,  betygen kanske speglar dennes verkliga resultat och inte pappan ingenjörens hjälp vid köksbordet kvällen innan, kan man ju hälsa hem. Det blir i alla fall ingen högskoleutbildning – har eleven läst yrkesprogrammet så är han nämligen inte högskolebehörig.  Kom igen nu, är detta på riktigt tänker jag?

Men det är det, nu händer det, nu luckras enhetsskolan upp i grunden.  Högerns förändringar innebär ett systemskifte inom skolpolitiken.  Alliansen för oss tillbaka till ett parallellskolsystem, med skilda vägar för arbetarbarn och överhetens barn.  Och snabbt ska det gå och tidigt ska det börjas! I förskolan är sållningen redan igång. Men det är i gymnasiet som de mest dramatiska förändringarna sker, genom att omvandla gymnasieskolan där alla läser samma kärnämnen till ett tvådelat gymnasium gräver regeringen en djup klyfta mellan arbetarungar och överklassungar. Det skall vara svårare att komma in på ett högskoleförberedande program.

Marknadslogiken är uppenbar, eleverna är framtida arbetskraft punkt! Med ett sådant synsätt är det inte bara onödigt att lära den framtida byggnadsarbetaren lika mycket svenska eller samhällskunskap, det skulle ju till och med kunna vara kontraproduktivt.  Eftersom det riskerar att öka priset på arbetskraften, det vill säga lönen.

Tanken bakom enhetsskolan är att alla, så långt som möjligt ska få samma grundläggande möjligheter. Det har också visat sig att enhetsskolan har stora pedagogiska fördelar – eleverna presterar bättre i en sammanhållen skola, enligt en färsk rapport från Skolverket.

Jag är glad att regeringens skolpolitik inte är en fortsättning på den utvecklingen, att regeringens skolpolitik inte är en ren klasspolitik,  att högern inte förstör arbetarklassens rätt till utbildning. Suck… Jag hoppas i alla fall att alla vi som ser igenom högerns klasspolitik inte kommer låta Alliansen stå oemotsagda, utan nu räcker det, vi tänker inte och vi vägrar vara tacksamma!

/Jessica

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s