Om ledarskap. Del 2.

pingu

Detta är andra och sista delen i en mindre artikelserie. Läs första delen här, där jag redogör för hur vänstern enligt mig alltmer börjat acceptera en borgerlig syn på vad ledarskap är. Som utlovat kommer jag i denna post producera ett mer positivt innehåll, nämligen skissa på hur ett sunt ledarskap kan se ut i arbetarrörelsens organisationer.

Del 2 – några saker som ett sunt ledarskap bör innehålla i en dynamisk progressiv organisation.

Ledaren bör enligt mig vara den viktigaste och mest integrerade delen i en organisations organisatoriska grundstomme. Ledaren bör inte främst vara en symbol – ledaren bör vara den pelare i organisationen som håller ihop de svagaste länkarna.

Men ledare bör inte heller vara blott en chef som säger till folk vad de ska göra, tvärtom måste en progressiv organisations ledare till 90% vägleda organisationen med sin egen aktivitet som exempel. Den ledare som framförallt säger åt folk vad de ska göra, underminerar med nödvändighet sin auktoritet i en organisation som bygger på alla medlemmars egna engagemang. Det finns ingen genväg till ett dynamiskt ledarskap i en rörelse som bara kan lita på sin egen styrka – och det är ledarens uppgift att ta i mest av alla i de tunga lyft som den organisatoriska kroppen ibland måste lyfta. Ledaren pressar inte medlemmen under sig, utan får den att själv vilja göra det som borde göras.

Ledaren bör inte delta i den teoretiska debatten på så sätt att hon då och då slår fast ett knippe åsikter som alla medlemmar borde tycka. Ledaren bör istället försöka förstå medlemmarnas innersta tvivel och se vilka utmaningar organisationens baskrafter står inför, och göra allt för hjälpa till att klara av dem.

Ledaren bör endast visa upp den eventuellt ”rätta teorin” genom att praktisera den och visa hur dess applicering skänker organisationen någon form av framgångar. Inte genom att hävda en ”korrekt linje” utan förankring i de praktiska utmaningar som organisationens medlemmar direkt står inför.

Ledaren bör inte främst vara organisationens ansikte utåt, utan snarare vara en realisering av organisationens innersta princip. Hon har överblick över organisationen, men inte på så sätt att hon står över den, utan på så sätt att hon känner efter överallt var det kan tänkas brista och stöttar upp med sin egen energi.

Ledaren bör vara den i organisationen som ger de enskilda momenten mening, då det är ledarens uppgift att visa upp i praktiken hur de enskilda delarna tillsammans spelar en progressiv roll i samhället. Det är också ledarens uppgift att skoningslöst identifiera meningslösa delar av organisationen, som tar mer energi än vad de bidrar med, och skära av dessa från verksamheten.

Ledaren bör vara ytterst medveten om att hon befinner sig i ett spänningsfält mellan initiativ och förankring. Ledaren måste hela tiden gå lite före, men också se till att precis allting förankras tillräckligt för att de övriga medlemmarna ska vilja gå efter.

Ledarskap innehåller alltid ett visst mått av alienation. För att dra en organisation framåt krävs det tidvis stor självuppoffring från ledarens sida. Men att identifiera och erkänna detta faktum, ökar bara ansvaret att se till att organisationen till största delen är givande för sina medlemmar, och så lite självuppoffrande som möjligt.

Detta har framför allt varit anteckningar tagna ur mina erfarenheter när jag jobbat med mer och mindre lyckade ledarfigurer inom vänstern, samt när jag själv haft en ledande roll. Jag tror att det är möjligt att uppnå ett sunt ledarskap helt enkelt genom att vägra utgå från vad man förväntas göra av andra. Istället måste man först göra en analys av vad organisationens medlemmar är kapabla att utföra i realiteten, och sedan få igång en rörelse som bygger på genuint engagemang av samma karaktär både i botten och toppen.

/Olle

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Artiklar, Debatt inom vänstern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s