Segern för hyresrätten?

Saken är klar: hyresgästerna i kvarteret Linjalen på Söder i Stockholm har ännu en gång sagt nej till att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter. Nätverket rädda Linjalen som slagits för hyresrätternas  bevarande och mot högre hyror kan utropa sig som segrare.

Rädda Linjalens arbete är principiellt viktigt, inte minst för oss pissfattiga studenter som står utan (student) bostäder, och kampen går emot högerns vilja om fler och fler bostadsrätter.  Bostadsrättsomvandlingarna drabbar de svaga och driver folk från deras hemomrården. Denna seger visar på det vi redan vet: fler och fler är missnöjda över allt tjat om att ombilda och hoppet om att tjäna sig en hacka.  För att bostadsrättsföreningen skulle få igenom sin vilja krävdes att åtminstone 2/3 av hyresgästerna röstade Ja. Folk är trötta, vi vill inte ha ombildning! Redan då röstlängden sammanställdes visade sig att för få hyresgäster hade kommit på köpestämman eller lämnat in sina fullmakter. Det var inte ens meningsfullt att hålla en omröstning. Ett förkrossande nederlag. Nu måste bostadsrättsföreningen ta konsekvenserna av valresultatet och lägga ner sin verksamhet. Hyresgästerna har sagt sitt och det råder ingen tvekan om saken.  Linjalen och vi andra vill inte ombilda till bostadsrätt. Det som vi måste göra nu är precis tvärtom, vi måste bygga många många hyresrätter!

Det är en farlig utveckling som med rasande fart fördjupas i Stockholm.  Det enda som kan vända det är en helt annan bostadspolitik. För en rödgrön politikermajoritet måste detta vara prioritering nummer ett enligt mig.  Om man nu vill behålla t.ex. studenter i Stockholm.
Allmännyttan har stora fördelar för oss alla! Med  många olika hyresrätter, leder det till att hyresrätterna gör oss fria.  Fria från oro att bekymra oss hur vi ska kunna klara av höga lån och räntor (för att inte tala om räntehöjningar). Speciellt friar det oss från beroendet av tex. en annan partner som försörjare. Vi kan med tillräckligt många hyresrätter faktiskt separera om vi nu skulle vilja det eller när vi blir gamla flytta till ett seniorboende. Hyresrätt betyder mer makt för oss som bor i en, och inte som borgarna vill få oss att tro att bostadsrätt på något sätt ger oss makt.  Linjalen på söder har visat vägen: det går att göra motstånd, en annan värld är möjlig! Nu fortsätter vi kampen tillsammans för att rädda allmännyttan, vi ska stoppa marknadshyrorna och omvandlingarna. Att omvandla är en dålig affär, även på söder. För att Stockholm inte skall sluta i ett enda tillhåll för överklassen och förbli och kunna utvecklas till en spännande och RÄTTVIS  stad krävs som sagt en politik där byggandet av bra och billiga bostäder är grunden.

/ Jessica

2223331239_2bf84d6f8f

Det finns bara en väg mot ett boende där vi kan skapa en trivsam och trygg miljö för oss alla: genom att bygga hus som ägs gemensamt.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Artiklar, Debatt inom vänstern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s