Bokbord/flygbladsutdelning: Glöm aldrig Björn Söderberg!

Dagens bokbord inleddes med dramatik. Vid ankomsten till vår vanliga bokbordsplats på universitetet upptäckte vi att det småborgerliga studentfacket Tria lagt rabarber på platsen. Man hade till och med i småborgerlig ordning bokat den. Med den bästa platsen, cool (?) uniform klädsel, proffsiga logotypsskärmar, dubbla kaffebryggare och t.o.m. kakor, snodde Tria-gänget många passerande studenters uppmärksamhet. Det gjorde inte så värst mycket. Det är skitbra att fackföreningar visar sig på universitetet. Det vore bara ännu lite mer skitbra om Tria var lite mer inriktat på att genom kollektiv kamp förbättra studenters situation under studietiden, och inte flashade fullt så mycket med karriärvägledning, cv-tips, möten med chefer osv (”Vi satsar på din utveckling och erbjuder både professionella karriärcoacher, chefs- och ledarskaps-utveckling samt ett stort utbud av kompetenshöjande utbildningar”). Nåja, Trias folk på plats är schysst och lånade för andra gången ut en skarvsladd.

Över till något betydligt allvarligare. Huvudpoängen med detta bokord var annars att med flygblad informera om nästa måndags högtidsstund till minnet av Björn Söderberg. Han var en syndkalistiskt fackföreningsaktivist som på grund av sitt politiska arbete mördades av nazister. Det skedde år 1999. På måndag 12/10 är det på dagen tio år sedan. Därför kommer en manifestation hållas, med samling kl 18 på Medborgarplatsen. Vid sjutiden tågar vi till det antifascistiska minnesmärket La Mano på Katarinavägen, för kransnedläggning till Björn Söderbergs minne. På La Mano-statyn står att läsa:

”Av 500 svenskar som år 1936-38 kämpade för Spaniens demokrati stupade var tredje. De gav sitt yttersta vid Madrid, Jarama, Guadalajara, Brunete, Teruel, Aragon, Ebro. Vandrare, stanna – minns dem med stolthet.”

Precis som vi minns de Spanienfrivilliga, kommer vi även alltid att minnas Björn Söderberg. Med sorg, men också med stor stolthet. Tillsammans fortsätter vi kampen mot rasism och fascism.

(Länk till Facebook-event för manifestationen.)

Björn Söderberg

Björn Söderberg på bilden ovan.

Bokbord 091005 2

Bokbord 091005

Bokbord 091005 3

/Emil

Annonser

3 kommentarer

Filed under Aktivitetsrelaterat, Annonser, Bildreportage

3 responses to “Bokbord/flygbladsutdelning: Glöm aldrig Björn Söderberg!

  1. Pingback: Inspiration och solidaritet, korta tips om närmaste dagarna « Cappuccinosocialisten

  2. Pingback: Guest spot « Cappuccinosocialisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s