Röda Khmererna – barn av piskornas och bombmattornas välde

Den senaste tiden har ”Forum för levande historia” fått mycket uppmärksamhet för sin utställning om de brott som begicks av Röda Khmererna i Kambodja. Utställningen beskriver i detalj hur människor fängslades, torterades och dödades under de röda khmerernas styre. Totalt tros uppemot en miljon människor ha dött som en direkt eller indirekt följd av Röda Khmerernas politik.

Som student i historia har jag fått lära mig att stapling av siffror och årtal visserligen är relevant, men att det som ger historien kött på benen är att sätta händelser i en kontext, att se dem som del av samhällsutvecklingen.

Den kontext i vilken Röda Khmerernas våldsamma styre växte fram var följande: Kambodja genomlevde ett krig mellan olika inhemska krafter, där USA tog ställning i form av bombmattor mot civilbefolkning, jordbruk, natur och infrastruktur.

När Röda Khmererna kom till makten 1975 såg situationen ut såhär:

”Utan skorskalig extern hjälp med mat och utrustning, kommer det bli svält från nu till februari nästa år…Slavarbete och svältransoner för halva befolkningen kommer att bli en grym nödvändighet detta år, och generell brist och lidande kommer att pågå under de närmaste två eller tre åren, innan Kambodja kan få tillbaka sin självförsörjning på ris.” Shawcross, Sideshow pp. 374-375.

Tyvärr syns inte skymten av denna kontext i ”Forum för levande historias” utställning. Ett känt uttryck säger att ”den som inte har lärt av historien är dömd att upprepa den”. Av ”Forum för levande historias” statligt sanktionerade utställning kan vi tyvärr inte lära oss någonting, för det enda som erbjuds är en kall beskrivning av en av de stridande parternas brutalitet.

war again
Detta sätt att presentera historia liknar mer religiösa ceremonier än ett seriöst försök att få folk att dra lärdomar av den historiska utvecklingen. Grymheten beskrivs mycket explicit med hjälp av statistik, vittnesmål och fotografier. Det är som om man föreställer sig att själva skräckupplevelsen ska driva ut de onda andar som driver oss att begå brutala handlingar, ur människors kroppar.

En vettigare metod vore om historiker som inte är politiskt tillsatta gjorde en utställning som beskriver den komplexa och tämligen brutala processen som släpptes lös efter Andra Världskriget i Sydasien, när dess länder bröt sig ur kolonialmakternas grepp.

En sådan utställning skulle dock fungera dåligt som slagträ mot vänstern, då en seriös historisk presentation skulle avslöja kolonialismens brutalitet och USA-imperialismens anfallskrig mot Indokina skulle få en självklar roll i historieskrivningen. Samvetsgranna historiker skulle inte heller kunna undgå att beskriva den enorma misär som västmakterna och de inhemska härskande klasserna tvingade fattigt folk att genomleva.

Sanningen är att Röda Khmererna var barn av de piskor som ven över de jordlösa böndernas ryggar, och de bombmattor som USA lade över Kambodja, liksom för övrigt nazismen var en produkt av kapitalismens kris och de brutala sanktioner som segermakterna lade på det tyska folkets axlar.

Tyvärr har dessa förklaringar lyst med sin frånvaro i ”Forum för levande historias” utställningar om ”kommunismen” och nazismens brott. Istället för en ökad förståelse för den historiska utvecklingen, har denna statliga myndighet bidragit till att mystifiera brutalitet och framställa den som uttryck för något slags djävulsk drift som människor då och då grips av.

Att mystifiera våldet och dess rötter gör det svårare att undvika att det upprepas. ”Forum för levande historia” bidrar dock till att förlägga brotten mot mänskligheten till ett mystiskt förflutet, och på så sätt skyms sikten för de ständigt pågående brotten: svälten, angreppskrigen och den misär som majoriteten av världens befolkning lever i.

”Forum för levande historia” drar historieämnet i smutsen, och borde snarast skrotas, tillsammans med det kapitalistiska system som fortsätter att brutalisera mänskligheten.

/Erik Andersson, historiestudent

(Bildnot: Bilden är ett fotomontage producerat av den numera nedlagda hemsidan www.44an.com.)

Annonser

1 kommentar

Filed under Artiklar

One response to “Röda Khmererna – barn av piskornas och bombmattornas välde

  1. nx

    Vad som också är värt att föra till handlingarna är att de bomber USA öste över sydostasien inte bara gjorde skada för fyra decennier sedan. Medan kambodjas befolkning lagt Pol Pots härjningar bakom sig så gott de kunnat och numera blickar framåt så är fortfarande en sanslöst stor del av landets odlingsmarker obrukbara då UXO (UneXploded Ordinance) fortfarande dominerar landsbyggden.

    Det finns inga seriösa siffror på hur många som svälter ihjäl till följd av detta, och de som räknar lik efter fattiga bönder som själva försöker desarmera 500kg-bomber för att sälja metallskrotet presenterar bara deprimerande siffror.

    Som befolkningen själva säger, att det som främst gör dem fattiga idag, 2009, är att de inte ens kan odla sin egen mat utan tvingas spendera sina pengar på import från bla thailand (USAs allierade). När USA fällde bomber över landsbyggden försatte de hela landet i extremt långvarig fattigdom, och det lär de vetat om.

    Mycket bra artikel annars, folk är dessvärre otroligt okunniga om hur Indokina behandlades under 1900-talets första hälft med inbördeskrig, statskupper och kolonialmakternas desperation för att under seklets andra hälft ”bombas tillbaka till stenåldern”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s