En kort essä

Vi måste slåss mot apatin – den är aldrig en utväg.


29bobb.390

Vi blir mer och mer pressade nu. Allt går åt helvete, och ingenting verkar vara riktigt förhoppningsingivande. Dessutom lever vi i en tid där alla helhetsförståelser av världen förkastats. Vi har inte ens möjlighet – än mindre rätt till – att ha en samlad förståelse av vad som händer runtomkring oss. Istället för att utveckla en teori värdig en helhjärtad praktik, förväntas vi möta den fragmentiserade världen med lika fragmentiserade och relativa uppfattningar.

Denna ohållbara situation, där unga människor förväntas skapa saker som bygger på kreativitet och engagemang, samtidigt som sådana känslor inte korresponderar mot verkliga tillstånd i dagens samhälle, gör att vi lätt bemöter det hela med apati. Antidepressiva mediciner sköljer över en generation med ett liv utan mening framför sig.

Även om det känns helt hopplöst, är apatin aldrig en väg framåt. Att det inte längre tycks finnas några sammanhängande teorier om sakernas tillstånd, är en del av den samlade högeroffensiven som pågått sedan 1980. Visst måste vi utgå från de vardagliga och triviala frågorna, men vi måste också våga hävda att våra utsagor om världen är av allmänintresse. Vi måste våga brinna för vår sak, även om vi repeterat sedan barnsben att det inte finns några perfekta teorier.

Det finns inga andra än de stora svinen som tjänar på att vi går runt och tror att vi inte har någon rätt att uttala oss om hur världen är beskaffad, än mindre att våra uppfattningar inte är värda att slåss för. Det är först när vi vågar se på oss själva och säga att vi har rätt, att vi inte bara får utan även måste slåss för högre värden, som vi kan spränga apatins bojor.

/Jens Luther

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Artiklar, Debatt inom vänstern, Studentliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s