Är jag trött på Anna Anka eller är jag trött på hennes oproportionerligt stora mediagenomslag?

Hustrun till poplegendaren Paul Anka har skapat stor debatt i Sverige efter att det första avsnittet av TV3:s nya dokusåpa ”Svenska Hollywoodfruar” där den amerikanska livsstilen hyllas till tusen. Anna Anka har kommit med uttalande såsom ”Som hemmafru ska du ställa upp på alla sätt, du ska alltid vara snygg och välklädd. Sexuellt är det kvinnans skyldighet att se till att mannen är tillfredställd, gör hon inte det får hon skylla sig själv om han är otrogen”. Hon anser att svenska pappor är tragiska som byter blöjor och med deras jämställdhet… för sånt skall nämligen barnflickor göra, vi svenskar är nämligen så dåliga på att se möjligheterna i utnyttja servicefolk (helst illegala mexikaner). Jag blir sjukt provocerad, vilket hon vill.

Men varför får hon så jäkla mycket plats, jag blir tokig. Fy fan för svensk media som låter det snäva lyxhustruperspektivet breda ut sig på bästa sändningstid (om jag inte minns fel nu så är det klockan 21) och i rubrik efter rubrik i kvällstidningarna. Nyligen så hade Aftonbladets nätupplaga en annons för chatt med Anna Anka. En bättre placering på sidan än motsvarande annons för en chatt med finansministern. Hur mår vi i Sverige och hur mår det offentliga samtalet om denna lyxsökerska anses ha ett större nyhetsvärde än en finansminister (folkvald sådan) som är i full färd med att rasera de sista resterna av vår välfärd.

Det allvarligaste med Ankas oproportionerligt stora genomslag i media är att hon bekräftar det bakslag för svensk jämställdhet som alliansen med Kristdemokraterna i spetsen värnar om och mer än gärna välkomnar. Detta vet vi ju alla att de visat gång på gång med sina förkastliga reformer som vårdnadsbidrag och skattereduktion för hushållsnära tjänster. Men jag undrar vad som hände, det är fantastiskt hur fort det kan gå till att det nu plötsligt är helt okej att reducera kvinnan till mamma och hushållsföreståndare och hävda att mannen är den som bäst sköter familjens försörjning. Ja, som sagt vad hände med föreställningen om mannen och kvinnan som likvärdiga samhällsmedborgare med ett gemensamt ansvar för hem och barn och arbete. Lennart Sjögren, Kristdemokraternas partisekreterare, som varmt välkomnade Anna Anka till partiet visar på att för de konservativa ledarna spelar det ingen roll att ”potentiella medlemmar” tycker att kvinnor ska ställa upp på sex jämt, förlåt när mannen behagar, inte heller att hon gärna utnyttjar illegala invandrare för att passa upp på familjen. Det viktiga det är ju att hon är hemmafru och en riktig kvinna som lämnar sina barn till en mexikansk barnflicka istället för till något så fjuttigt och obetydligt som svenska kommunala förskolor. Men detta är bara ett ytterligare bevis på att vi aldrig kan ta våra (formella) rättigheter för givet.

KAMPEN FORTSÄTTER… visst har vi idag – tack vare en enorm kvinnokamp i århundraden redan (inget har ju kommit till oss gratis) – lika formella rättigheter som männen. Kvinnokampen måste fortsätta annars kommer vi tryckas tillbaka av högerns frammarscher såsom dessa. Kanske låter lite som att 70-talet vill ha tillbaka sina fraser här men, KVINNOKAMP-KLASSKAMP.

/Jessica

lens2364345_1233569755Feminism Inga jävla ankor ska säga till mig vad jag ska göra!

Annonser

2 kommentarer

Filed under Artiklar

2 responses to “Är jag trött på Anna Anka eller är jag trött på hennes oproportionerligt stora mediagenomslag?

  1. Carolina

    Verklighetens folk suger av sin man innan frukost, förstör planeten med sina bilar och vanor och skaffar sig en stab av tjänstefolk för att klippa gräsmattan med nagelsax…

  2. Jävligt klokt och bra skrivet!! Keep it up!!! Håller med på alla punkter!

    Det finns väl mycket viktigare saker att ta upp i media än att dränka oss med läskiga kommentarer från en så kallad modern hemmafru. Bläää.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s