Har du fastnat i självhjälpsträsket?

I dagens tisdanda sveper en våg av självhjälpspropaganda över folk i allmänhet och studenter i synnerhet. Ju tuffare villkoren blir, ju stressigare liv man får, ju svårare det blir att planera dagarna – desto populärare blir det med produkter som direkt proklamerar sig själva som lösningen.

spikmatta

Får du ont i ryggen av ditt extraknäck? Köp en spikmatta! Är du trött efter att bara ha sovit fyra timmar? Köp en rekordstark energidryck! Håller du på att bli utbränd? Börja på Yoga!

Vad beror då allt detta på? Jo, idag är det tabu med kollektiva lösningar. Den nyliberala hegemonin har gjort att det inte ens finns på kartan att bemöta dåliga arbetsvillkor tillsammans med sina arbetskamrater. Att ett samhälle inte nödvändigtvis måste bygga på att folk ska jobba häcken av sig är det heller inte tal om.

Vad är då lösningen på detta pissborgerliga träsk? Det går givetvis inte att svara på, förutom att en genomgripande samhällsförändring är nödvändig på lång sikt. Men en bra början är dig själv. Du måste inse att du bara kan bemöta pressen i längden genom att kämpa tillsammans med din omgivning. Om du känner att du inte pallar – snacka ut om det med kompisen först, innan du försöker dränka pressen i energidryck. Förmodligen hittar du både förståelse, nya uppslag på lösningar men framförallt en kamrat i kampen för bättre livsvillkor.

/Olle

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Artiklar, Studentliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s