Diskussionsdag på ABF-huset inför demonstrationen.

Igår (lördag) arrangerade Septemberalliansen en seminariedag inför den kommande demonstrationen på tisdag.

Det intressanta med dagen var att i princip hela vänstern som står utanför riksdagen fanns representerad, och en kamratlig ton hölls i diskussionerna. Dessutom ska arrangörerna ha beröm för att dagen organiserats på ett så kort varsel.

Dock illustrerar dagen också problemet med svensk radikal vänster, och det är att ett teoretiskt helhetsgrepp sällan uttryckte sig i diskussionerna. Å ena sidan var det många aktivister som nästan läste innantill ur olika partiprogram, å andra sidan tenderade många aktivister att lyfta fram spridda tankar om kampanjer och aktioner utan att egentligen utgå från dagens faktiska vänster och dess möjligheter att spränga sina begränsningar. Ibland kändes nästan Septemberalliansens roll i klasskampen som en bortglömd fråga.

Men dagen kan också ses som ett första steget på vägen från en svag och atomiserad vänster till en stark, påhittig och koordinerad vänster. Det kräver att de olika falangerna lär sig av varandra, att vänsterns partier lär sig av de frihetligas påhittighet, samt att de frihetliga lär sig av partiernas överlägsenhet när det kommer till formella organisationsstrukturer. Septemberalliansen, som har varit öppen och osekteristisk men ändå radikal och offensiv i sin framtoning, kan vara ett embryo till en bättre vänster som lär sig att se sina egna svagheter.

På tisdag ses vi!

/Olle

carolina

VSFs egen Carolina Lindkvist satt i en av panelerna.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bildreportage, Debatt inom vänstern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s