Sverige har fått ett Sanningsministerium.

Nu har Forum för Levande historia gått ut stenhårt med en kampanj som säger sig exponera ”ideologiska skygglappar”. Detta kan givetvis vara intressant, att kämpa emot alla ideologiska dimridåer är alla revolutionära teoriers grund.

Om vi kan förstå hur och varför människor historiskt vägrat att se massövergrepp, kan vi se dem lättare när de händer idag. Om vi förstår hur kolonialmakterna vid 1800-talets slut kunde ockupera hela Afrika med argumentet att de ville upphäva slaveriet, kan vi förstå hur Afghanistan idag är ockuperat med argumentet att det befriar landets kvinnor. Om vi förstår varför Frankrike aldrig erkände att det pågick ett krig i Algeriget, kan vi förstå varför dagens imperialistmakter säger samma sak om Irak. Och så vidare.

Men kampanjen vill inte riva några ideologiska dimridåer. Den vill ensidigt propagera för att socialism, det leder till massmord. Den vill även brännmärka vänstern som mer dogmatisk än andra politiska rörelser, då det var 70-talets ”tidsanda” som gjorde att man inte såg massövergrepp så klart som man borde ha gjort. Då var tidsandan vänster. Idag är den höger. Då filtrerades verkligheten genom socialistiska dogmer. Nu kan vi se verkligheten med förnuftets nytvättade glasögon.

Det är dags att vi börjar kalla Forum för levande historia vid sitt rätta namn: Sanningsministeriet.

/Olle

abu_ghraib_iraq_torture

PS. Tummen upp för freden i Irak! DS.

Annonser

5 kommentarer

Filed under Artiklar

5 responses to “Sverige har fått ett Sanningsministerium.

 1. LP

  Håller inte med alls om din analys. Det var på tiden att man gjorde en utställning om de fruktansvärda brott de röda khmererna begick mot sin egen befolkning, vilket faktiskt inte rakt av går att jämföra med USA:s imperiella krig mot landet. USA begick fruktansvärda och ohyggliga brott de med, men detta skedde med en helt annan magnitud och logik. De bedrev ett högintensivt terrorkrig i erövringssyfte (en strategi som visade sig vara hopplös) emedans khmererna bedrev omväxlande hög -och lågintensiv mental och fysisk terror i hopp om att skapa ett totalitärt samhälle, ett ”kommunistiskt Kambodja”.

  På så sätt blir det relevant att problematisera hur den tidens socialister, maoister, kommunister och allehanda politiska grupperingar förhöll sig till krigen och stridigheterna i Sydost-Asien. Hur de formade verkligheten efter kartan i vissa fall, inte helt olikt dagens pophöger som vägrar se mönster och samband i USA:s och dess allierades anfallskrig….

  Kan inte alls se att Forumet propagerar för någonting förutom möjligen mänskligt värde och historisk upprättelse. Ordet socialist nämns inte ens i den text jag läst.

  Däremot ja det är problematiskt att kalla sig ”kommunist” idag med tanke på begreppets våldsamma historia, att obstinat svara ”jaha men hur verkligt kommunistiska dessa samhällen var” blir faktiskt dumdristigt. Precis som att det är svårt att kalla sig ”nationalist” utan att ta in dess våldsamma sidor till skillnad från begreppet ”patriot”.
  Inga barn har kidnappats från sina hem för att uppfostras av Folkpartiet Liberalernas partielit men det har skett i kommunismens, nazismens och facismens namn bland annat.

  Till och med idag bär ju folk Mao-glasögon både här i Sverige figurerar ju en ibland på Aftonbladets kultursidor och i Sovjet kryllar det av Stalin-dyrkare. Tycker det är viktigt att vänstern försöker förhålla sig detta och inte bara slår undan kritiken och pekar på ”liberalernas” brott eller ”kapitalismens” brott.

 2. Emil

  Ingen invänder mot att terror mot den egna befolkningen i Sovjet, Kina, Kambodja och många andra stater är en viktig del av historieforskningen och historieundervisningen i grundskolor och gymnasier. Historiker och historielärare tar sig garanterat an den uppgiften även utan den för tillfället sittande regeringens order.

  Vad många invänder mot är just regeringsstyrda, tydligt ideologiskt präglade kampanjer i skolundervisningen. Man gör ogenerat historieämnet till ett politiskt slagfält. Ska nästa regering med MP och V tillsätta en fet, statlig kampanj om miljöförstöring i kapitalismens spår samt de koloniala massmorden under borgerliga regimer? Och regeringen efter det?

  Historievetenskapen och historieämnet utvecklas bäst genom summan av alla historikers och lärares sjävständiga arbete. Regeringen har alltid satt ramarna för arbetet med läroplaner och forskningspolitik, men extramyndigheter för historiekampanjer på ideologisk grund, som Forum för levande historia, stärker inte kritiskt tänkande och demokrati.

 3. LP

  Nu förstår jag inte riktigt. Om denna statsterror är ett viktigt inslag i historieundervisningen, varför är det då fel att ta med sin klass på studiebesök till Forumet? Det är väl inte konstigare än att man tar med klassen till ett f.d koncentrationsläger eller låter en Förintelse-överlevare komma och berätta om sina upplevelser. I Tyskland är tillexempel undervisningen och upplysningen om Förintelsen just statlig och regeringsstyrd, och det finns en mängd lagar kring detta. Oerhört ideologiskt präglat, ja och? Att det är regeringen som initierat det hela blir i sammanhanget mindre intressant.

  Men din invänding? Är det den andra sidan du saknar i undervisningen eller diskussionen om folkmord? I sådant fall är du ute på djupt vatten.
  Lika lite som det finns behov av att bjuda in Folkfronten för att ge sin ”version” eller debattera att detta inte var ”riktig nazism” finns det behov av att bjuda in maoister för att debattera folkrepubliken…
  Tycker att du och ni andra ska ta ett steg tillbaka och visa respekt och förståelse.

  Visst kan formen diskuteras, men även historiska muséer är statliga institutioner och till viss grad ideologiskt präglade – i det de väljer att visa upp och hur de vinklar detta.

  Själv värjer jag mig emot rubriksättningen i detta inlägg. ”Sanningsministerium”, ja analogin till 1984 blir ju bara intressant om man ifrågasätter sanningshalten i det Forumet visar upp och tycker sig se en dold agenda, alternativt att man är på sin vakt för att försvara maoismens historia? För mig ett osmakligt och respektlöst ställningstagande.
  ——

  ”Forum för levande historia är en ovanlig myndighet, en kunskaps- och kulturinstitution som saknar direkt motsvarighet någonstans i världen. Vårt uppdrag är att sprida kunskap och engagera. Men den dag vi blir mästrande eller förutsägbara, då blir vi också ointressanta. Istället ska vi uppmuntra till självständigt tänkande”

  • Beth

   ”I Tyskland är till exempel undervisningen och upplysningen om Förintelsen just regeringsstyrd och statlig, och det finns en mängd lagar kring detta. Oerhört ideologiskt präglat, ja, och? Att det är regeringen som initierat det hela blir i sammanhanget mindre intressant.” Chockerades närmast av att inse att det finns personer som ser så lättsinnigt på förintelsen som L.P. tycks göra. Är inte Förintelsen det värsta som hänt mänskligheten? Det pågår grymheter, tortyr, övergrepp och kränkningar varje dag på den här planeten, men Förintelsen var den onda maktens storhetsvansinniga och gudsföraktande försök att bemästra hela världen. Det kan sägas en del om det alltför elitistiska experimentet Sovjetunionen, men riktigt så makabert var det inte. Det fanns en i grunden god tanke och här kan vi istället tala om mänsklighetens första misslyckade försök. Men bevare oss för att Döden själv ska uppstå ur det förgångna. Ett museum som undervisar skolbarn om det som aldrig mer får hända är självklart, men att som vår tvivelaktiga svenska högerregering av i dag gör, manipulera fakta är alltid fel.

 4. Pingback: Propaganda istället för undervisning «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s