Något om filmen Videocracy

Igår var jag och såg filmen Videocracy, som skildrar medieklimatet i Italien.

Under filmen, och kort efter den, kände jag mig inte särskilt stimulerad eller provocerad. Att Italien är ett leksaksland från helvetet med en jättebebis vid makten är ju liksom inget nytt.

Kort efter att filmen var avverkad började dock dess geniala bildspråk göra inverkan på mig. Jag blev äcklad och fick en ångestliknande känsla. Det som påverkade mig så starkt var inte de rader av fakta som presenteras i filmen, utan de bilder av människorna som förmedlades i den.

videocracy2_ufs--400x300

I Italien har den objektifierande processen gått så långt att människor inte längre identifierar sig själva med sig själva. De ser sig i spegeln och ser ett varumärke vars värde måste öka till varje pris, genom hårt arbete och spektakulära grepp.

Jag tror att det är farligt att anta att Italien är ett efterblivet land bara för att det håller på att förfalla på så många områden. När det kommer till att skapa en kapitalistisk människa har nämligen Italien kommit längst – när kapitalet inte nöjer sig med att göra våra arbetsdagar till handelsvaror, så måste det göra hela vårt liv till sådana. Och för att lyckas med detta kan inte människorna gå upp på morgonen och planera dagen utifrån sina egna behov, istället måste de se sig själva utifrån och fundera på hur de ska kunna sälja den falska men verkliga bilden de ser.

Det är ju så att man spyr.

/Olle

Annonser

4 kommentarer

Filed under Artiklar

4 responses to “Något om filmen Videocracy

 1. Emil

  Som kapitalistiskt långt framskridet land har man även en regering med bakgrund i rakt nedstigande led i Mussolinis fascistparti. Nuvarande regeringspartiet Frihetens folk består delvis av tidigare Alleanza Nazionale, som tidigare hette Movimento Sociale Italiano, tidigare Partito Fascista Repubblicano, tidigare Partito Nazionale Fascista (de två senare grundade av Mussolini).

  En parallell kan vara att SDs inmarsch inom borgerligheten kanske inte alls är någon mystisk, utifrånkommande ondska utan en logisk följd av höger-/antisocialistiska mekanismer. Om nu någon trodde något annat.

 2. Nonna svedese

  ”–Att Italien är ett leksaksland från helvetet med en jättebebis vid makten är ju liksom inget nytt.”

  Är du medveten om, att dylika påståenden innebär HETS MOT FOLKGRUPP! Oändligt fantastiskt vilken expertkännedom ni måste besitta för att kunna uttala er om HELA den ital. verkligheten.
  Självfallet är det endast en liten DEL av befolkningen som gått på BigBrother.syndromet, får övrigt, Gud ska veta, inget speciellt för Italien utan importerat till tusen! Visst, i fina PK-Sverige finns ingen videocracy, inga Idol-ungdomar, beredda till totalförnedring för nga ögonblicks TV-expo? Etc. etc.
  /–”att människor inte längre identifierar sig själva med sig själva. De ser sig i spegeln och ser ett varumärke vars värde måste öka till varje pris,–”/ Men hallå, vad för sinnessjukt nonsens? Begriper du själv vad du fantiserar om? Jaha, så /”–I Italien har den objektifierande processen gått så långt att JAG inte längre identifierar MIG själv med MIG själv.-”/
  Oj, då! Bor i detta, i alla avseenden varmare land sedan 50 år med helt normala barn och barnbarn…

 3. vsfstockholm

  Okej. Sorry, har blivit ett rejält missförstånd. När jag slarvigt skrivit ”Italien” så har jag menat den italienska regimen, och ingenting annat. Du, dina barn och dina barnbarn behöver inte känn er förolämpade.

  PS. Min post skall inte tolkas som ett försvarstal till Sverige heller Ds.

  /Olle

 4. Pingback: Videocracy « Stollen i Sollentuna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s