Inget nytt från Sakine Madon

Den liberala proffstyckaren Sakine Madon gick under år 2007 till hårt angrepp mot Sveriges studenter. Den gången var det en aktivistgrupp som arbetade med studenter med dåliga anställningsvillkor som Madon rasade över. Hon kallade studenter för bortskämda och andra invektiv: hur kan man kräva sin rätt när pappa staten varit så generös och bjudit på utbildningen?

Det ingen förstod var exakt vad motiven bakom denna eldiga attack kom ifrån. Vem tjänar egentligen inte på att studenter får en smula tryggare ekonomi och anställningsvillkor? Detta framgick aldrig av Madons hatiska krönikor, som ersatte analysen med fortsatta angrepp på den osnutna studentskaran som inte har nån rätt alls att kräva bättre villkor.

Nu har Madon gått på offensiven igen, och bland annat debatterat frågan i TV. Den centrala tesen är, att studenter inte alls har några ekonomiska problem. All statistisk som talar emot Madon, såsom att en person,  som lever endast på studiemedlet lever långt under den svenska fattigdomsgränsen, samt att detta slår mycket hårt mot ungefär halva studentkollektivet (de som inte har möjlighet att casha in från föräldrar), slår hon bort med reflektioner från sitt privatliv. Hon har minsann sett studenter med fina skjortor. Hon har minsann sett studenter dricka caffe latte utan att se minsta bekymrade om sin ekonomi. Hon har sett en student med en dyr laptop, som kan ha varit studentens egen.

Behöver vi peka på bristen i denna argumentation? Vi studentvänner har aldrig nekat till att många studenter har det fett. Som sagt så är det ungefär halva studentkollektivet som drabbas mycket hårt av att studiemedlet är så lågt. Dessa studenter kan omöjligen plugga på program där det inte finns utrymme att jobba extra, dessa studenter har mycket små marginaler att skaffa barn på. Lösningen på dessa människors problem har dock Sakine Madon: bo trångt, ät nudlar, jobba all eran fritid!

Frågan är vems ärenden Sakine Madon går. Sveriges fattigstudenter håller på att etableras som en ny låglönereserv. Vem tjänar på detta?

/Olle

trashPS. Svårt att få ihop till mat? Struntprat! Det finns massor av näringsrik mat precis framför dig, om du bara slutar vara så förbannat bortskämd! DS.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Artiklar

3 responses to “Inget nytt från Sakine Madon

 1. Emil

  Några smakprov från Sakine, som enkelt vinner utmärkelsen Veckans clownnäsa (alla från SVT Debatt 3/9):

  Sakine: ”Det är bara att gå till valfritt campusområde, det sitter fullt med ungdomar där som dricker liksom LATTE om dagarna.”
  Programledare: ”Ska de inte få dricka latte då?”
  Sakine: ”Jo men då får de ARBETA för det!”

  ”Swedbank är ju några [..] som gör en studentbudget men då räknar de med hygienartiklar för flera hundra och NÖJEN och så vidare.”

  Programledare: ”Knappt 8000 lever studenter på.”
  Sakine: ”Ja det är ju vad studiemedlet är på, men…”

  ”Studenter är verkligen ingen utsatt grupp, herregud!”

  ”Det finns ju en föreställning om att allt ska ramla ned på en gratis.”

  Programledaren: ”Är de bortskämda?”
  Sakine: ”Ja!”

  Linjen är tydlig, plugga gör man för att få ett diplom som man sedan söker jobb med. Plugget har inget med verklig kunskap eller kritiskt tänkande att göra. Därför ska man jobba som fan på dagarna, plugga lite smått på kvällarna och drömma om hur man i framtiden lyckas armbåga sig fram till ett jobb med fet lön. Samma gamla linje som alla liberaler/servants of power driver.

  Tips: Kolla på Debatt-programmet på http://svtplay.se/v/1677795/debatt/del_3_av_18__torsdag men ta bort ljudet och spela istället upp http://www.youtube.com/watch?v=V8vINCq_IAI så blir det som när man spelade Mix-Max när man var liten och alla bitar faller på plats.

 2. Carolina

  Ja, det var verkligen helt otroligt! Tänk om man sa så om t ex pensionärer, som var uppe i debatten. ”Många pensionärer får bara 8000 kr i månaden” ”Ja, det är ju vad pensionen ligger på, men man kan ju jobba på Ica på helgerna, med dubbelt OB”. Varför ska studenterna jobba på helgerna? Varför ska vi inte få vara lediga på helger? Varför ska man jobba mer när man redan har en heltidssysselsättning?

  Och att studenter vägrar bo i förorten! Herregud, var tror hon att studenter, som inte bor i studentområdena bor? Så många helt otroliga historier som finns om vansinniga boendesituationer, plus det helt uppenbara, helt entydiga statistiken om bostadsbristen.. Det finns ju iofs en hel del annonser på blocket där män söker ”snygg, fräsch tjej” som inneboende i ettor, det kanske är där hon tycker vi ska bo. Man ska ju inte räkna med att saker ska ramla ned på en gratis, som sagt, man får ju jobba lite för det också…

  Och när blev hygienartiklar och nöjen och en och annan kaffe ett tecken på bortskämdhet? Det är så bisarrt också att studenter har ju oftast mycket högre nödvändiga utgifter än andra, till skillnad från när man jobbar och får det man behöver: arbetskläder, dator, kontorsmaterial, kaffe osv osv, så måste vi ju köpa varenda liten penna själva, och om vi ska slippa köpa kaffe måste vi iaf köpa termos osv.

  Så blind hon är, verkligen otroligt. ”Om man planerar så hinner man både jobba och plugga” Förutom att det är ett bisarrt krav, så är det ju ganska svårt att planera när schemat inte är fastställt ens när terminen börjar, när tentor ligger på helger, när grupparbeten helt oväntat dyker upp i schemat.. Om det är några som faktiskt har väldigt svårt att planera, så är det väl studenter. Man blir galen.

 3. Känns det inte väldigt mycket som en ungliberal som tar chansen att profilera sig som ”hård”, en som ställer krav på ”bidragstagare”. Allt för att vinna gunst hos en borgerlighet som belönar den som lyckas tänja på gränserna. Är är ett alibi helt enkelt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s