VSF studerar och agerar

VSF har som alla andra ganska mycket av semester under juli månad. Men helt på latsidan ligger vi inte. Sju medlemmar i VSF Sthlm och en i VSF Södertörn stack till Malmö för att delta i VSFs sommarkurs. Den anordnas varje sommar i samarbete med Kvarnby Folkhögskola. I år var temat för kursen kapitalismens nuvarande kris. Först studerade vi på distans i fyra veckor. Vi läste bland annat delar av Leo Hubermans klassiska genomgång av Västeuropas historia ur ett marxistiskt perspektiv Människans rikedomar, ekonomihistorikern Daniel Ankarloos nyutkomna och klara uppgörelse med mycket av dagens nyliberala propaganda Marknadsmyter, senaste numret av den oftast mycket läsvärda tidskriften Socialistisk debatt, och en del annat.

Sedan tillbringade vi alltså en vecka i Malmö tillsammans med kamrater från Göteborg, Östergötland och Skåne. Det hölls seminarier och ett antal riktigt bra föredrag av bland andra professorn i genusvetenskap Diana Mulinari, vänsterdebattören Ali Esbati samt Patrik Olofsson, f.d. fackklubbsordförande på lagerfirman Lagena där en vild strejk utspelade sig innan midsommar. Utöver de schemalagda studierna hade vi gott om tid att umgås och surra politik på fritiden, och kolla in Malmö som på många sätt är en riktigt schysst stad. Sammantaget var det en mycket lärorik och kul kurs. Hoppas såväl gamla som nya sommarkursansikten ses i Malmö nästa år igen!

Sommarkursefterrätten

Skåda ovan den snygga och smarriga efterrätten som vi åt när hela kursgänget lagade middag tillsammans.

Onsdag 15/7 deltog VSF i nätverket Aktion mot deportations demonstration mot det så kallade Stockolmsprogrammet. Programmet lades fram på EU-toppmötet 15-17 juli i Stockholm, och syftar till att skärpa och likrikta EUs säkerhets- och migrationspolitik – mer övervakning, mindre asylrätt. Det talas vitt och brett om ”ökad frihet” men som vanligt är det något konstigt med friheten. Som vanligt är det inte fråga om ökad frihet för dig och mig, utan för staterna att kontrollera sina medborgare och för storföretagen att påverka vilken arbetskraft som ska få invandra i EU-området. VSF vänder sig mot detta liksom mot hela det marknadsliberala EU-projektet. Visst behövs internationellt samarbete, men det måste ske med vanligt folks behov som utgångspunkt. Att EU inte uppfyller detta krav gör inte kravet orimligt. I Latinamerika finns det goda exemplet ALBA att lära av.

Ca 500 personer deltog i onsdagens demonstration på Södermalm. Solen sken och stämningen var bra. Tal hölls av representanter från bland andra Ingen människa är illegal, Nätverket mot rasism och Rättvisepartiet Socialisterna. Borgerliga mediaröster hade varnat för kravaller från den hemska terrorvänsterns sida, men de enda som tycktes inställda på bråk var det löjligt höga antalet poliser. Det enda veckans polisinsats med helikoptrar och annat spektakel åstadkommit, är ett bevis på att t.o.m. EU-pamparna själva är så pass medvetna om EUs demokratiska underskott att de nervöst väntar sig gatustrider även när dessa är långt borta.

DSCF6405

DSCF6403

DSCF6416

Onsdagen avslutades med att individer från VSF stack till Jakobsberg för att kolla läget i det hus som ockuperats av det s.k. Kommando Fredrik Reinfeldt under föregående natt. Där verkade det vara riktigt trevligt. Efter att kulturhuset Cyklopen bränts ned av nazister och kommunen dragit ut på förhandlingarna om ett nytt hus, är det på tiden att något av de hus som står tomma i staden börjar användas till allaktivitetshus för invånarna.

 DSCF6439

VSF laddar batterierna lite till och kommer framåt terminsstart låta talas om sig.

/Emil

Annonser

1 kommentar

Filed under Aktivitetsrelaterat, Artiklar, Bildreportage

One response to “VSF studerar och agerar

  1. Micke

    Hah bara sköna bilder ju 🙂 Keep it up. Ses i höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s