Kampen för jobben fortsätter

DSCF2109Som nämnt i tidigare inlägg pågår en facklig konflikt på Systembolagets dotterbolag  och centrallager Lagena. Anställda kämpar mot den andra vågen av varsel på kort tid. Lagena-ledningen vill ersätta fast anställd personal med personal från bemanningsföretag. På så sätt vill företaget försämra personalens anställningsvillkor och göra det lättare att sparka folk. Arbetarna köper inte skitsnacket om arbetsbrist – företaget går med vinst och det finns massor av jobb att göra – utan har valt att ta strid emot kapitalisternas försök att låta arbetarna betala för kapitalismens kris.

Idag höll Lagena-arbetarna en manifestation utanför Systembolagets huvudkontor i Kungsträdgården. Fem VSF-medlemmar gick dit för att visa sitt stöd till lagerarbetarna och chaufförerna. Flygblad delades ut, en ipod-ansluten megafon spelade kampsånger och uppretade arbetare blåste i visselpipor och ropade slagord för att få företagsledningen att komma ut och svara på frågor. Tyvärr vägrade Systembolaget skicka ut en representant för att snacka med de människor som berörs av chefernas beslut.

DSCF2115

Det ryktas att Wanja Lundby-Wedin är på väg ut till Lagena i Jordbro för att kolla vad som händer och sker. Det låter som en bra idé. I tider då klasskampen skärps behövs offensiva, kämpande fackföreningar. Det återstår att se ifall LO kan företräda sina medlemmar i det här fallet och rädda deras jobb.

Det ryktas även om en stödkampanj för Lagena-arbetarna. På varje plats där det finns en Systembolaget-affär kan DU hjälpa till att dela flygblad m.m. Mer info om detta lär dyka upp.

TV4 fanns på plats i Kungsträdgården och gjorde ett inslag. Se inslaget via länken nedan, 09.20 in i sändningen.

http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=771342&treeId=901101&renderingdepartment=2.757

/Emil

Annonser

3 kommentarer

Filed under Aktivitetsrelaterat

3 responses to “Kampen för jobben fortsätter

  1. Pingback: Stockholmsvänstern » Stöd Lagema arbetarna nu!

  2. TB

    ”…kapitalisternas försök att låta arbetarna betala för kapitalismens kris”

    hmm… Systembolaget är ett statligt företag…kaptialisterna i detta fall är alltså vi vanliga svenskar…besynnerligt

  3. EE

    Det är ju inte direkt vi vanliga svenskar som sitter och bestämmer vad som ska göras på Systembolaget. Detta aktiebolag följer samma kapitallogik som alla aktiebolag måste göra, och stämmer därför in på det generella konstaterandet att i det här samhället är vinsterna privata och förlusterna offentliga, absurt nog. Har du valt sida eller försöker du bara hitta detaljer att anmärka på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s