Bloggen i vila, VSF i kamp

De senaste två veckorna har bloggen legat i träda. Detsamma kan inte sägas om själva VSF. Vi har den senaste tiden deltagit i den antikapitalistiska kampen på flera fronter – i den antirasistiska kampen, i kampen mot klimatförändringar/miljöförstöring, och i arbetsplatskampen.

Antirasistisk demonstration

Lördagen den 6 juni, på Sveriges nationaldag, deltog VSF i en demonstration mot högern och extremhögern. Ca 1000 demonstranter samlades på Slussen för att visa sin avsky mot rasismen, i dess öppna, våldsamma form (SD, ND, nazistgrupper) såväl som i dess strukturella, statliga form (M, FP). Istället demonstrerade vi för internationalism och solidaritet mellan arbetare, oavsett etnicitet, kön och sexuell läggning. Vi tågade till Långholmen, där det var musik, mat, bokbord och skön stämning. Tal hölls av representanter från flera organisationer, bland andra vår medlem Carolina Lindkvist. Via bildlänken kan du se ett filmklipp med Carolinas tal, och nedan följer talet i text.

“Kamrater och antirasister! Idag är det Sveriges nationaldag – en nation som har haft ett framstående rasbiologiskt institut, som har tvångssteriliserat tusentals kvinnor, som tillverkar vapen så att de kan sprida civilisation genom våldsam död och blodblandad skräck, som bjuder in Nato, världens största terroristorganisation, för att öva ännu lite mer på att säga demokrati samtidigt som de sprider död och förintelse runt sig, samtidigt som de använder världens modernaste teknik för att bomba andra människors städer tillbaka till stenåldern. Det ett land som är ett av världens rikaste men som har medborgare som måste bo på gatan och dessutom är det ett land med en regering som helst skulle vilja stoppa köttbullar gjorda av grisar som plågats på ett sådär härligt svenskt sätt i halsen på alla som har den minsta brytning i språket men som tillsvidare nöjer sig med att låta invandrare servera pizza och städa toaletter.

Vi lever i ett land där de som hyllas idag varken är arbetarrörelsens hjältar, kvinnokampens kämpar eller alla dem som riskerat livet i kamp mot nazism och fascism. Istället hyllas här det mest tänkbart reaktionära, nämligen kungafamiljen.

Kamrater, vårt alternativ är solidaritet med de kamrater i Skellefteå som idag får sin stad invaderad av nazister, med fredsaktivister i Luleå som demonstrerar mot Nato, solidaritet med alla som kämpar mot den israeliska ockupationen i Palestina, med socialisterna i Venezuela som säger ett sanningens ord till USA, solidaritet med fackligt arbetande kamrater över hela världen – kamrater, vår nationalism ligger inte i nationen, utan i kampen! Och vi kommer aldrig sluta kämpa mot nazismen som marscherar på gatorna, mot rasismen som hetsar mot muslimer i parlamenten och mot fascismen som skjuter flyktingar vid EU:s gränser.

Vårt alternativ är internationalism – solidaritet över gränserna och gemensam kamp mot kapitalismen. Vårt fosterland är de internationella socialistiska och antiimperialistiska rörelserna!”

DSCF2107

Klimatkrock!

Under parollen ”Det finns inga miljöbilar!” anordnades en så kallad Klimatkrock fredagen 5 juni. Den betydde att vi samlades, folk från olika håll som bryr sig om planetens framtid, och ockuperade en del av Hornsgatan i någon timme. Bilarna fick ta en annan väg för en gångs skull, och det får de tåla. Ja, bilar har inget att göra i en modern innerstad. Givetvis måste folk kunna ta sig till och från staden, bland annat med bil, men i innerstaden är det irrationellt, bullrigt, trångt och förorenande med massa bilar. Stadsmiljön bör anpassas till medborgarnas behov. Vidare är det ju tyvärr också så att för att rädda klimatet, och planetens framtid, måste vi minska all bilkörning radikalt – och det nu! Bilföretagens och kapitalismanhängarnas tal om ”miljöbilar” håller inte. Det vore skönt om lösningen vore så enkelt, men det finns tyvärr inga miljöbilar, vi måste göra större offer än så. Denna aktion var ett led i kampen för klimatet såväl som för en folkanpassad stad. Efter att ha blockerat Hornsgatan tågade vi till Björns Trädgård, där en minifestival hölls med käk, musik och lite kul påhitt. Arrangörer var planka.nu, Klimax, Alternativ Stad och Miljöförbundet Jordens Vänner.

DSCF2094

Rädda jobben på Lagena

Lagena är ett helägt dotterbolag till Systembolaget. Trots att Systembolaget för närvarande gör stora vinster, eftersom folk super mer i kristider, så varslades nyligen 33 arbetare på Lagena. 45 personer sparkades redan i september förra året, men tydligen räcker inte detta enligt Lagena-/Systembolaget-ledningen. Man vill göra sig av med folk, fastän det finns arbete så det räcker och blir över. Man vill surfa på kristidens våg av angrepp mot arbetarklassen, och ersätta den fasta personalen med personal från bemanningsföretag. Detta, för att bemanningspersonalen har mycket sämre anställningsvillkor och är lättare att sparka. VSF har skrivit ett stöduttalande till arbetarna på Lagena, som följer nedan. Vi planerar även att delta i ett diskussionsmöte om kampen för jobben ikväll 8/6, samt en manifestation utanför Systembolagets huvudkontor på onsdag 10/6 kl 12.30. Visa ditt stöd för lagerarbetarna och chaufförerna på Lagena du med, slut upp på onsdag och sprid ordet!

”STÖDUTTALANDE TILL ARBETARNA PÅ LAGENA

Lagenas agerande mot sin personal är riktigt ruttet. Att för andra gången på ett år varsla dussintals, fastän man går med vinst och det inte alls råder arbetsbrist, det är cyniskt och människofientligt.

Men tyvärr är det inte så överraskande. Lagena-ledningens jobb är att agera just så här, eftersom de är aktörer i ett cyniskt och människofientligt ekonomiskt system. När ekonomin går bra, då är vinsterna privata. När ekonomin går dåligt, på grund av de som bestämmer över den, då är förlusterna offentliga. När ekonomin går bra, då får företagen beröm för att de ”skapar” så många jobb. När ekonomin går dåligt, då rycker regeringen & co på axlarna åt att aktieutdelningarna fortsätter och chefslönerna förblir tokhöga, medan arbetarna hotas få sparken.

Sanningen är att det är de vanliga löntagarna som skapar allt arbete, som gör allt arbete. Som gör att företagen kan gå med vinst, som gör att samhället går runt. Att en liten grupp ska bli rik för att bestämma över detta arbete är orättvist, att den dessutom ska ha makt att arbetare bara för att det går att tjäna ännu lite mer pengar, är absurt och oacceptabelt.

Vi ser ur vanliga människor överallt i samhället får ta smällarna under krisen. För oss studenter handlar det om försämringar av det redan låga studiemedlet. Genom att det å ena sidan skapas en arbetsmarknad med otrygga anställningar, samtidigt som studenter alltmer blir en desperat låglönereserv, skapas förutsättningarna för dumpning av löner och arbetsvillkor. Precis som försämringarna av studiemedlet är ett angrepp på hela arbetarklassen, är Lagena-varslen ett angrepp även på oss studenter som kommer från arbetarklassen och/eller är på väg dit i yrkeslivet.

Vänsterns studentförbund Stockholm följer med ilska och stor sympati lagerarbetarnas kamp för att rädda jobben. Vi står bakom er till hundra procent!

VSF Stockholm”

VSF vilar aldrig, det vet du. Följ vår verksamhet här på bloggen, och organisera dig du med.

/Emil

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Aktivitetsrelaterat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s