Tack för igår!

Tack kära vänner!

Vår andra kapitaletdag blev utan tvekare grymmare än förra. Sammanlagt beräknar vi att 85 personer besökte evenemanget (ca 30 personer mindre än förra gången). Detta är vi mycket nöjda med då vi hade årets första sommarvärmedag, med alla medföljande tänkbara utomhusaktiviteter, att konkurera med. Dessutom var det andra vänstersammankomster i stan och vi hade även räknat med att få samma publik då vi redan arrangerat samma sak en gång tidigare.

Dagen började med Daniels föreläsning om Marx varuanalys. Efter att ha gått igenom varför Marx börjar sin bok med varan av alla saker förklarade han en rad begrepp som som hör första kapitlet till. När föredraget var klart uppstod en diskussion om bland annat begreppet värde. Många i publiken verkar ha haft svårt att förstå skillnaden på begreppet värde och begreppet pris. Men detta reddes ut allt eftersom.

kapitaletdag

Sedan tog Sana och Emelies föreläsning om mervärdet, kampen om arbetsdagen med mera vid. Denna understöddes av en powerpointpresentation som på ett strukturerat sätt förklarade hur Kapitalet följer två olika linjer i sin framställning: å ena sidan redogör boken för sakers fysiska betingelser, å andra sidan går den igenom dessa sakers abstrakta och sociala karaktärsdrag.

Petters föreläsning gick igenom hur kapital inte bara kan förstås som självförökande värde i allmänhet, utan också hur det faktiskt går till när ett samhälle strukturerar sig kapitalistiskt.

Avslutningsvis gick Carolina igenom vilka sfärer av livet och samhället som Kapitalets kategorier täcker, samt när och hur man kan och inte kan använda bokens begrepp i en analys av det patriarkala samhället.

En sak som kanske var lite trist med dagen var att det rådde en hårdnackad vilja från vissa i publiken att se dagen som en vänsterkonferens och inte som ett försök att förstå en rad begrepp med ett mycket specifikt innehåll. Många verkade komma med en grundmurad förförståelse av vad ”marxism” är, och visade inget större intresse av att ta in alternativa synsätt. Men detta var på det stora hela inget problem då alla var så kamratliga i sina inlägg och det sammantaget rådde ett stort fokus på de begrepp som Marx presenterar i sin bok.

Vår tanke med våra kapitaletdagar har aldrig primärt varit att öka kraften bakom vänsterns slagord. Istället har det varit tvärtom, vi har velat skjuta undan dagsfrågorna och istället klargöra vilka abstrakta principer som faktiskt redogörs för i boken. Detta för att vänstern oftast är helt ointresserad av en mer avancerad analys av Kapitalet som social relation. Dessutom har vi aldrig utgått ifrån vad vi tror att det är bra att andra än oss själva får lära sig, utan vi har arrangerat dagarna i ren vetgirighet, vad vi själva vill lära oss. Vi tror att detta är bidragande orsaker till att våra dagar varit så välbesökta.

VSF Stockholm kommer att arrangera fler föredrag på liknande tema i framtiden. Håll utkik!

/Olle

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Aktivitetsrelaterat, Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s