Stoppa förkortningen av CSN-tiden!

I senaste numret av tidningen Gaudeamus går Liberala studenters ordförande till falsettartat attack mot VSF för en affisch som vi prytt universitetet med. Vi har skickat in ett svar till Gaudeamus som vi hoppas blir publicerat. Se vårt svar nedan.

Stoppa förkortningen av CSN-tiden

Vänsterns studentförbund har engagerat sig i frågan om studenters rätt till studiemedel, bl.a. genom att sätta upp affischer på universitetsområdet. Responsen har mestadels varit väldigt bra, dock inte från Per Gustafsson, Liberala studentförbundets ordförande tillika ledamoten i utbildningsnämnden för Folkpartiet. Gustafsson påstår i Gaudeamus (6 april, 2009) att Vänsterns studentförbund ljuger om att regeringen vill förkorta tiden för rätten till studiemedel. Han menar att det inte är regeringen som föreslagit förkortningen och lite svepande försöker han ge sken av att det egentligen rör sig om en förlängning av rätten – ” om än med avstämning gentemot studieresultaten efter fyra år.”

Vad Gustafsson inte nämner är att regering var de som tillsatte kommittén, en majoritet av dess medlemmar är anslutna till borgerliga riksdagspartier, när förslaget lades fram på DN Opinion (30 mars, 2009) var det endast de borgerliga kommittémedlemmarna som skrev på och regeringen har hittills inte ställt sig kritisk till utredning – förutom att Lars Leijonborg ställer sig skeptisk till att höja studiemedlet.

Den studiesociala kommitténs förslag innebär att rätten till CSN ska sänkas från sex till fyra år. Det stämmer förvisso att de som går en utbildning som är längre än fyra år och har tagit 210p (3,5års studier) efter fyra år kan få förlängt studiemedel, men för de flesta kommer ändå förslaget i praktiken innebära en sänkning. Femtonåringar som väljer samhällsprogrammet och sedan vill läsa ett tekniskt basår kommer inte ha möjlighet att bli ta en längre utbildning, detsamma gäller de som hoppar på en utbildning men efter ett år ändrar sig.

I korthet stämmer förslaget väl överens med den förda regeringspolitiken: arbetarklassen ska ut från högre utbildningar. Praktiska gymnasieprogram ska inte längre ge högskolekompetens och de som läser på Komvux ska få svårare att komma in i universitetsvärlden. Generella subventioner av studier ökar den sociala rörligheten. Nu vill regeringen dra in på rätten till studiemedel och det kommer att drabba oss som inte föddes med en silversked i munnen.

Blir detta förslaget verklighet kommer möjligheten att studera för studiernas skull tas bort, istället ska universitetet bli en ren kunskapsfabrik som i snabbast möjliga takt ska spotta ut studenter i arbetslivet. Det är den utvecklingen Vänsterns studentförbund kämpar mot. Det är därför vi måste stoppa det här förslaget.

Gustav, Vänsterns Studentförbund

Annonser

1 kommentar

Filed under Artiklar

One response to “Stoppa förkortningen av CSN-tiden!

  1. Pingback: Akta er för liberalernas lögner. «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s