Är ni kommunister?

”Kommunismen är för oss inte ett tillstånd, som ska etableras, ett ideal till vilket verkligheten måste anpassa sig. Vi kallar kommunismen den reella rörelse som avskaffar tingens nuvarande ordning. Denna rörelses förutsättningar resulterar ur de premisser som nu är för handen.” Karl Marx och Friedrich Engels, Den tyska ideologin.

Till att börja med är VSF en öppen organisation som i första hand fokuserar på att organisera utsatta studenter att kämpa för bättre villkor. I denna kamp får alla vara med, oavsett vad man kallar sig, och VSF är en av de bredaste organisationerna i den svenska vänstern med aktivister från hela kartan av olika socialistiska idétraditioner.

Dock är det också viktigt för oss att ha en mer långtgående analys av samhället i sin helhet. Och därför har vi som förbund en teori om klassernas avskaffande (det Marx kallade för kommunism) som vi tar hänsyn till när vi ingriper i sociala kamper.

Den kapitalistiska idén om att sätta marknadskrafterna framför människan har varit förhärskande de senaste tjugo åren, och all kritik mot systemet har bemötts med utläggningar om hur många Stalin mördade. Idag har det dock blivit uppenbart att kapitalismen varken är förmögen att skapa stabilitet eller en hållbar ekologisk utveckling. VSF menar att ekonomin ska finnas för människorna, inte människorna för ekonomin och därför måste vi vara mot kapitalismen som system. Istället förespråkar vi ett klasslöst samhälle och i det avseendet är vi kommunister. Vi vet att de som sagt sig företräda arbetarklassen genom historien har svikit, det gäller allt från socialdemokrater till stalinister. Men vår tilltro ligger inte hos någon politisk elit som säger sig kunna frälsa världen. Vår tilltro riktar sig till arbetarklassens förmåga att spränga sina bojor, ta makten över sin egen tillvaro och därigenom upphäva sig själv som klass.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s